06.03.2014

Batoniki musli



Idealna przekąska do pracy, na spacer, do zjedzenia po wyjściu z basenu, dla dzieci, dla dorosłych .... można by wymieniać i wymieniać ! Uwielbiam, już kiedyś pojawił się u mnie przepis na nie, ale chcę Wam o nich przypomnieć, więc zamieszczam ich trochę inną wersję, mianowicie z dodatkiem amarantusa.

składniki:
250 g płatków owsianych
150 g amarantusa ekspandowanego
600 g dowolnych bakalii (u mnie żurawina, owoce goji, słonecznik, pestki dyni)
puszka mleka skondensowanego
2 małe banany
2 białka

Wszystkie suche składniki pomieszałam, zalałam mlekiem, ubitymi białkami i musem bananowym, dokładnie pomieszałam i wyłożyłam na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piekłam około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, aż zaczęło się lekko rumienić, 15 minut po wyjęciu z piekarnika pokroiłam na małe prostokąty. 
Jeśli nie mamy amarantusa dajemy 400 g płatków i również jest pysznie :) 



14 komentarzy:

  1. Jaka zdrowa przekąska! Ja też niedawno odkryłam zalety amarantusa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie mi ten przepis "siadł" . Zdrowa przekąska, myślę,
    że można amarantus i płatki dać po połowie ilości i też będą smaczne.
    Wszystkie składniki mam! Jakże się cieszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie, naprawdę. Właśnie myślałam o upieczeniu ciasteczek owsianych. Może zmienię i zrobię batoniki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja je nie bardzo lubię ale moja E. uwielbia :)))

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No, to się nazywa zdrowo i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię owsiane ciastka, takie batony to też świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tego typu przekąski - dzisiaj goszczą u m nie ciasteczka z płatków owsianych, ale następnym razem wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te batoniki. Każdy przepis jest inny, a batoniki wciąż tak samo dobre. A to mleko skondensowane dodajesz słodzone, czy niesłodzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodzone, więc takie light to one nie są :)
      kusi mnie, żeby wypróbować z niesłodzonym, dam znać jak wyszły !

      Usuń
  9. jak one pięknie wyglądają:) palce lizać!
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiesz Marta, ja jeszcze nigdy nie jadłam owoców goi :)
    Muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń