28.04.2014

Sałatka z sardynkami



Dość już słodyczy! Wakacje zbliżają się małymi krokami, pora trochę o siebie zadbać i zamiast sernika zaserwować sobie np. taką sałatkę. Należy ona do mojej ulubionej kategorii czyli błyskawicznych. Pożywna, zdrowa, smaczna co tu dużo pisać, fanom sardynek polecam !!

składniki:
roszponka (lub inna sałata)
czerwona cebula
puszka sardynek
opakowanie sera feta
oliwa z oliwek
pieprz (u mnie czerwony)
ewentualnie sól i odrobina octu balsamicznego

Roszponkę umyć, osuszyć i wyłożyć na półmisek. Ułożyć na niej odsączone sardynki, pokrojoną cebulę i ser feta. Skropić oliwą, posypać pieprzem. Sardynki nadają sałatce tak intensywnego smaku, a ser feta smaku słonego że solenie można pominąć. Przed podaniem skropić delikatnie ciemnym octem balsamicznym.