01.04.2014

Zamek rycerski na deser




Nie było mnie przez chwilę ..... słońce i rozpoczynająca się wiosna, skutecznie oddalają mnie od komputera. Kwitnące rośliny napełniają mnie energią jak nic innego. Ogródek przekopany, pierwsze cebulki zasadzone! Zatem chwila na deser, a dokładniej deser rodzinny :) Przygotowanie zamku zajmuje kilka godzin, ten jeden raz możemy jednak nie gotować obiadu i skorzystać z serwisu internetowego PizzaPortal.pl, na którym bez problemu zamówimy jedzenie online. Zabawa przy budowaniu zamku jest przednia, a wspólnie spędzony czas bezcenny. Moje dzieci były po prostu zachwycone!! Polecam!!


składniki na ciasto:
kostka margaryny
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
7 jajek
300g brązowego cukru
350 mąki
200g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na lukier:
2 białka
cukier puder

Pokrojoną czekoladę i margarynę wrzucić do garnka, rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, zmiksować z mąką, proszkiem i migdałami. Pod koniec dodać płynną masę czekoladową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Piec 25 min w temperaturze 180 stopni. Ubić białka na sztywną pianę i zmiksować z taką ilością cukru pudru aby lukier miał kleistą konsystencję (będzie służył jako zaprawa murarska). Po ostygnięciu ciasta, pokroić je na elementy w kształcie cegieł. Budować sklejając lukrem. Aby konstrukcja była bardziej stabilna warto zachować reguły wiązania stosowane przy murowaniu ścian z cegły.