01.06.2013

Mięso zapiekane z cukinią i szpinakiem






składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia średniej wielkości
1 czerwona cebula
2 duże garście szpinaku
2 ugotowane woreczki ryżu
sól, pieprz
tymianek
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ser grana padano

Na patelnii rozgrzać małą ilość oliwy i przesmażyc z obu stron pokrojoną na plastry cukinię. Przełożyć ją na talerz i na tej samej patelni zrumienić dwa ząbki czosnku, pokrojoną drobno cebulę i mięso. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Do naczynia przełożyc ryż, na nim rozłożyć surowe liście szpinaku, warstwę mięsa i cukinię. Zapiekać około 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Pięć minut przed końcem dodać pokrojony ser. Po wyjęciu z piekarnika, ozdobić świeżym tymiankiem i dodatkoo startym grana padano. 

Najlepiej smakuje zjedzone na świeżym powietrzu !

Użyty szpinak pochodzi z mojego ogródka, poza rzodkiewkami to pierwsze moje tegoroczne zbiory, na resztę czekam z niecierpliwościa, jedyne co niestety nie wzeszło to jarmuż, nie mam pojecia dlaczego. 



a w ogrodzie powoli zaczyna robić się kolorowo











moje największe tegoroczne ogrodowe szczęście obsypana brzoskwinia, drzewo sadziliśmu 8 lat temu i ani razu nie obrodziło, więc wybrażacie sobie moją dumę !  już snuję plany co z tymi brzoskwiniami będę robić  :)