06.03.2013

Sałatka jarzynowa w majonezie



Dziś już tak trochę pod kątem nadchodzących Świąt Wielkanocnych prezentuję Wam sałatkę jarzynową w majonezie. Prosta, pyszna, klasyczna. Każdy ją zna i ma swoje sprawdzone proporcje, ja robię ją tak jak robiła moja mama. Ta sałatka przygotowywana była w moim domu prawie na każdych imieninach, urodzinach i obowiązkowo na Wielkanoc. Moja mama dodawała jeszcze zblanszowany por, ale ja ze względu na dzieci, które wolą bez go po prostu nie dodaję.


składniki:
4 marchewki
4 korzenie pietruszki
8 ziemniaków
kawałek selera
puszka groszku
3 jabłka
6 ugotowanych jajek
6 kwaszonych ogórków
musztarda
majonez
sól, pieprz


Marchew, pietruszki, ziemniaki i seler gotuję bez obierania około 30 minut. Uwielbiam ziemniaki gotowane w mundurkach, bardziej mi smakują, dlatego warzywa do sałatki również podobnie traktuję. Obierać zresztą również wolę ugotowane, więc korzyści jest więcej. Odcedzam, studzę, obieram i kroję w kostkę. Dorzucam odcedzony groszek, pokrojone również w kostkę jabłka, jajka i ogórki. Solę, pieprzę, dodaję 1-2 łyżki musztardy i około 3-4 majonezu. Teraz wystarczy już tylko pomieszać i odstawić na noc do lodówki, Można oczywiście jeść od razu, ale smaczniejsza jest gdy się trochę przegryzie.

A jak robicie Wasze sałatki?