07.11.2014

Pierogi leniwe



Obiad w sam raz na leniwe popołudnie .... Bardzo dawno ich nie robiłam, a to fantastyczny obiad!

Składniki:
500g twarogu
3 jajka
sól
1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z żółtkami. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie mocno się kleić dosypać jeszcze trochę mąki. Im mniej mąki tym lepiej. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką, uformować wałek i lekko go spłaszczyć. Pokroić i gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Podawać polane roztopionym masłem, posypane brązowym cukrem i cynamonem.