23.04.2014

Sernik gotowany



To kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Dokładna nazwa z przepisu brzmi "Sernik nalewany cioci Ali". Ciocia mieszka we Wrocławiu i to tam zawsze go jadłam. Pamiętam jak chodziło się po niego do chłodnego pokoju. Sernik był zawsze w metalowej blaszce, miał rodzynki, a na spodzie herbatniki petit beurre. Dokładnie taki zrobiłam Ninie na urodziny, ale nie zdążyliśmy zrobić zdjęć. Na Wielkanoc przygotowałam go trochę inaczej. Mianowicie upiekłam spód i polałam polewą kajmakową. Obie wersje są smaczne jednak dla mnie chyba lepszy ten bez kajmaku i z rodzynkami. Mimo tego, że planując polać go polewą dodałam mniej cukru, był dla mnie trochę za słodki. Dzieciom chyba jednak bardziej smakowała ta wersja, polecam przygotować obie, tym bardziej, że jest to sernik expresowy. Jeśli użyjemy herbatników jako spodu robi się go dosłownie w 15 minut. Używając gotowej polewy z puszki należy użyć cienkiej warstwy, inaczej tak jak to było u mnie będzie ściekać po kilku godzinach.

Podaję oryginalny przepis cioci, na 1 kg sera,. Robiąc go na blaszce powiększyłam porcję o połowę, przygotowując ten na zdjęciach, dla dużej ilości łasuchów, na dużej tortownicy użyłam 2 kg sera. Ilość cukru jest indywidualna, więc polecam dosładzać i próbować podczas gotowania i dodać go finalnie tyle ile lubimy. U mnie jest go zawsze mniej niż w przepisie.

składniki:|
1 kg sera (tłusty lub śmietankowy ser w kostkach)
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 cukry waniliowe
1 łyżka masła

dodatkowo:
rodzynki lub skórka pomarańczowa + herbatniki na spód 
albo polewa kajmakowa z puszki + uprażone migdały i samodzielnie upieczony spód

Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie zmiksować blenderem (ja tak robię) Wrzucić do jak najmniej przywierającego garnka lub dużego rondla, dołożyć pozostałe składniki i gotować 10 minut stale mieszając. Wylać na wcześniej przygotowany spód, pozostawić do ostygnięcia i schować do lodówki, najlepiej na całą noc, choć już po kilku godzinach jest gotowy do jedzenia.

Jeśli mamy więcej czasu i sami chcemy przygotować spód podaję przepis, z którego ja korzystam, w wersji expresowej polecam blachę wyłożyć herbatnikami.

składniki:
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier utrzeć z tłuszczem, dodawać jajka, mąkę i proszek. Ucierać mikserem. Ciasto schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce, wykleić nim blachę. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.




                                                                                         *kto zauważył muchę na pierwszym zdjęciu ??