28.02.2013

Marcepan




obiecany przepis na masę marcepanową .... nie miałam pojęcia, że zrobienie marcepana jest takie proste, masę potrzebowałam do zrobienia śliwek Andźki, a potem olśniło mnie, że mogę też sama robić marcepany w czekoladzie, ukochany smakołyk mojej córki Niny, była przeszczęśliwa, gdy go dla niej przygotowałam, zresztą nie tylko ona, wszyscy w domu zajadali ze smakiem :)

składniki:
200g zmielonych migdałów
200g cukru pudru
4 łyżki syropu barmańskiego Amaretto (w razie potrzeby więcej)
(w oryginalnych przepisach to alkohol, ale ja miałam akurat w domu syrop, który używam do latte)
kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ugnieść rękoma. Ot cała filozofia! Im dłużej się ugniata tym staje się bardziej plastyczny. Masę marcepanową zawinąć w folię aluminiową i przetrzymywać w lodówce. Do marcepana w czekoladzie potrzebujemy oczywiście czekoladę, ja użyłam gorzkiej (74%) roztopionej w kąpieli wodnej. Uformowałam masę, na kształt podobny do sklepowych chlebków marcepanowych, nabiłam go na szpikulec do szaszłyków i oblewałam nad garnuszkiem czekoladą. Zostawiłam na szpikulcu jak "na rożnie" do wystygnięcia. Na koniec wystarczy wyjąć szpikulec i gotowe.

Wiem, że ten marcepan stale będzie u nas gościł, podobnie również jak śliwki Andźki, które wspominam z rozrzewnieniem. Chcę też kolejnym razem, spróbować zmienić proporcje, czyli 300g migdałów i 100g cukru, mam nadzieję, że będzie równie smacznie.
*** więc wypróbowałam i jest ok, trochę gorzej się tylko zagniatało, ale zawsze zdrowiej ze zmniejszoną ilością cukru :)




tak wyglądała masa od razu po przygotowaniu


ja użyłam gotowych zmielonych migdałów, ale można oczywiście wykorzystać całe, sparzyć je, obrać ze skórki i zmielić, ja aż tyle zapału nie miałam :)