28.02.2013

Marcepan




obiecany przepis na masę marcepanową .... nie miałam pojęcia, że zrobienie marcepana jest takie proste, masę potrzebowałam do zrobienia śliwek Andźki, a potem olśniło mnie, że mogę też sama robić marcepany w czekoladzie, ukochany smakołyk mojej córki Niny, była przeszczęśliwa, gdy go dla niej przygotowałam, zresztą nie tylko ona, wszyscy w domu zajadali ze smakiem :)

składniki:
200g zmielonych migdałów
200g cukru pudru
4 łyżki syropu barmańskiego Amaretto (w razie potrzeby więcej)
(w oryginalnych przepisach to alkohol, ale ja miałam akurat w domu syrop, który używam do latte)
kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ugnieść rękoma. Ot cała filozofia! Im dłużej się ugniata tym staje się bardziej plastyczny. Masę marcepanową zawinąć w folię aluminiową i przetrzymywać w lodówce. Do marcepana w czekoladzie potrzebujemy oczywiście czekoladę, ja użyłam gorzkiej (74%) roztopionej w kąpieli wodnej. Uformowałam masę, na kształt podobny do sklepowych chlebków marcepanowych, nabiłam go na szpikulec do szaszłyków i oblewałam nad garnuszkiem czekoladą. Zostawiłam na szpikulcu jak "na rożnie" do wystygnięcia. Na koniec wystarczy wyjąć szpikulec i gotowe.

Wiem, że ten marcepan stale będzie u nas gościł, podobnie również jak śliwki Andźki, które wspominam z rozrzewnieniem. Chcę też kolejnym razem, spróbować zmienić proporcje, czyli 300g migdałów i 100g cukru, mam nadzieję, że będzie równie smacznie.
*** więc wypróbowałam i jest ok, trochę gorzej się tylko zagniatało, ale zawsze zdrowiej ze zmniejszoną ilością cukru :)




tak wyglądała masa od razu po przygotowaniu


ja użyłam gotowych zmielonych migdałów, ale można oczywiście wykorzystać całe, sparzyć je, obrać ze skórki i zmielić, ja aż tyle zapału nie miałam :)




49 komentarzy:

  1. piękny ten Twój marcepan Martusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ula, muszę przyznać,że sama jestem z niego dumna :)

      Usuń
  2. super wygląda :) nie wiedziałam, że to aż takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobnie jak ja, całe życie człowiek się uczy!

      Usuń
  3. pyszny pomysł, rewelacja jako dodatek do ciasta albo pralinek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie możliwości wykorzystania jest wiele

      Usuń
  4. no patrz...a ja tyle kasy wydaje, żeby kupić...bo marcepan jest na liście moich ulubionych...dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no u nas tez marcepan często lądował w koszyku, teraz będę kupować tylko mielone migdały i produkować sama

      Usuń
  5. Ja też nie sądzilam, że zrobienie marcepanu jest tak dziecinnie proste..... Przyznam się, że dotąd zawsze kupowałam w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że wiele osób nie wiedziało
      a tak jak piszesz jest dziecinnie proste !

      Usuń
  6. Nie jadłam takiego domowego marcepanu. Pysznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowy smakuje bardzo podobnie, ale ja porównując miałam wrażenie, że sklepowy jest słodszy, zapewne ma mniej migdałów i więcej cukru

      Usuń
  7. Super.! Właśnie takiego przepisu szukałam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że znalazłaś :)

      Usuń
  8. Piękny! Wygląda kosmicznie cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie i pozdrawiam !

      Usuń
  9. Ja jestem maniaczką marcepanu, potrafię zjeść bardzo duże jego ilości:-) a ten w czekoladzie jest najlepszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow! jak fajnie Ci wyszedł:) nawet nie wiedziałam, że to takie proste! super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że go odkryłam

      Usuń
  11. Uwielbiam marcepan w gorzkiej czekoladzie ... minimum składników i maksimum smaku ...
    Przyznaję się - trochę mnie zaskoczyłaś tym , że moje ulubione słodycze tak łatwo przygotować :) doskonały przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak skoczycie dietę, zachęcam Aniu!
      podziwiam Was za wytrwałość

      Usuń
  12. Oooo, na pewni nieraz skorzystam:-) Wyszedł Ci idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki właśnie mi się wydawał, idealny

      Usuń
  13. wspaniały :) uwielbiam marcepan :) ale dla mnie ta wersja bez czekolady zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam jest dość słodki, gorzka czekolada fajnie go równoważy

      Usuń
  14. Marcepan kojarzy mi się z dziadkiem - to była jego ulubiona słodycz :).
    Nie sądziłam, że jest tak prosty w przygotowaniu! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie cierpię marcepanu... Ale domowego nigdy nie jadłam, kto wie, może by mi posmakował? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie cierpisz marcepana to domowy raczej też nie będzie Ci smakował niestety

      Usuń
  16. Dobrze, że moja mama tego nie widzi bo byś miała niespodziewanego gościa :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja córka też Nina :)
    Taki marcepan mógłby mieć kilka metrów... i tak dałabym mu radę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze nigdy nie robiłam marcepanu, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz zachęcam! pysznie i prosto!

      Usuń
  19. Kiedyś robiłam sernik marcepanowy. Musiałam kupić dużo marcepanu i koszt sernika wzrósł wielokrotnie, więc zrobienie masy samodzielnie byłoby rozsądniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie tak, no i zawsze wiesz co jesz
      myślę, że sklepowe maja więcej cukru niż migdałów
      kolejne zrobię jeszcze bardziej migdałowe :)

      Usuń
  20. Odpowiedzi
    1. no mnie tak kusił, że robiłam już kolejne !

      Usuń
  21. Nie wiedziałam, że w tak łatwy sposób można przygotować marcepan. Następnym razem zrobię sama.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że wiele osób nie wiedziało ... ja zresztą też :)

      Usuń
  22. Wygląda apetycznie, będę musiała wypróbować i zrobić sama, w 100% lepszy niż kupiony w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. nie przepadam za słodyczami, ale marcepan kocham. Muszę wypróbować przepis !

    OdpowiedzUsuń
  24. wypróbujcie koniecznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. wow! bajeczny, uwielbiam, jest taki świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam taki domowej roboty pyszności :)
    Muszę kiedyś wypróbować.

    Ściskam cieplutko!:)

    OdpowiedzUsuń