24.11.2012

Marokańskie herbatniki z orzechami



   już ponad tydzień temu listonosz przyniósł do domu książkę Sigrid Verbert "Smakowite Prezenty", ale jak to bywa w życiu zabieganej Mamy nie miałam nawet czasu dokładnie jej przejrzeć .... a co dopiero wypróbować któregoś z przepisów
   dziś jednak się udało ... troszkę niespodziewani goście (pozdrawiam!) zmobilizowali mnie do upieczenia tych pysznych ciasteczek

składniki:
200 g mąki
100 g orzechów
100 g masła
100 g cukru (dałam 80)
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
garść migdałów lub orzeszków piniowych (u mnie orzechy włoskie)

   Zmielić orzechy na mąkę. Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę. Dodać jajko i zmielone orzechy (ja użyłam niesolonych orzeszków ziemnych),  po czym wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Uformować kuleczki wielkości orzecha i ułożyć na blasze. Na każdej kuleczce położyć lekko dociskając orzech i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

   Orzechowe ciasteczka jesienią mają swój urok ... smakowały pysznie, więc zdecydowanie polecam przepis, robi się je dosłownie w 10 minut
   Przepisy z tej książki pewnie nie raz pojawia się na moim blogu, książka to idealny wybór na prezent gwiazdkowy :)