12.07.2013

Placek drożdżowy z rabarbarem


Pogoda za oknem już niestety nie taka jak wtedy kiedy piekłam placek (u nas dziś pada i pada) więc tym przyjemniej umieszczać mi dziś ten post, wracają smaczne wspomnienia ... był to mój pierwszy drożdżowy wypiek na słodko, z minimalnie za bardzo podpieczonym spodem, ale dzieciakom uszy się trzęsły, więc można go uznać za udany! korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku, przygotowując jednak kruszonkę z podwójnej porcji, no i czas pieczenia był u mnie inny niż podany, ciasto trzymałam w piekarniku ponad godzinę, ale to chyba różnie bywa, zależnie od piekarnika, trzeba po prostu sprawdzać patyczkiem.
Podaję zatem minimalnie przeze mnie zmieniony przepis.

składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
4 jajka
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej tortowej

kruszonka:
150 g cukru
150 g masła
300 g mąki pszennej

+ około 700g obranego rabarbaru

Dużą formę o wymiarach około 28 x 39 cm (ledwie mieści się w piekarniku) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, papier też posmarować masłem. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami. Wkruszyć drożdże do ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny (blisko źródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni.
Dodać przesianą mąkę i wyrabiać (można miksować mikserem np. końcówkami do ciasta drożdżowego, bo ciasto będzie rzadkie) przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło. Nie wolno dodawać więcej mąki! Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) oraz pokroić rabarbar na 1/2 cm kawałki. Składniki na kruszonkę wyrobić w misce rękoma. Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę.
Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastem, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 40-45 minut aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta - patyczek powinien być suchy.