10.01.2013

Owsiane z bakaliami



moje ulubione ciastka, świetne do kawy oraz do pracy na drugie śniadanie ...
100% owsiane, gdyż mąki użyłam również owsianej, czasem zastępuję ją żytnią razową, w obu wersjach smakują wybornie 

składniki:
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki (polecam owsianą)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki sody
kostka miękkiego masła
łyżka cynamonu
1,5 szklanki bakalii
(u mnie żurawina, rodzynki, orzechy włoskie, pokrojone suszone śliwki, pestki dyni)

Najpierw mieszam wszystkie suche składniki, potem dodaję jajka, mieszam drewnianą łyżką, na koniec masło i zaczynam urabiać rękoma, formuję ciastka, robię dość duże (średnica 7-8 cm) z tej porcji wychodzi około 25 sztuk. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut, ale trzeba ich po prostu pilnować, kilka minut za długo i będą twarde, choć również smaczne, więc jeśli formujemy mniejsze ciastka, wystarczy pewnie 10 minut.