27.10.2012

Musli z piekarnika





Inspirację do przygotowania tych jakże prostych, a zarazem przepysznych batoników musli znalazłam na blogu dużo solę. Przepis jednak podaję, gdyż wprowadziłam kilka zmian.

300 g płatków owsianych
żurawina, orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, sezam (było tego wszystkiego około 600-700 g, tak mniej więcej, bakalie miałam w torebkach pootwieranych już, więc nie jestem w stanie określić ile było dokładnie)
mleko skondensowane słodzone (puszka 533 g)
dwa ubite białka
dwa zmiksowane banany

wszystkie suche składniki pomieszałam, zalałam wcześniej podgrzanym mlekiem, ubitymi białkami i musem bananowym, dokładnie zamieszałam i wyłożyłam na blachę na której umieściłam podkładkę silikonową
piekłam około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni, aż zaczęło się lekko rumienić, 15 minut po wyjęciu z piekarnika pokroiłam na małe prostokąty.

Jest to przekąska idealna na drugie śniadanie, ale też świetnie nadaje się na deser do popołudniowej kawy.