31.10.2012

Ciasto z dyni







no i w końcu upiekłam ... tak długo się przymierzałam, ale udało się ... choć na łopatki mnie nie powaliło, jest całkiem smaczne, przepis znaleziony w Lawendowym Domu polecam, trzymałam się dokładnie przepisu więc umieszczam tylko link, jedyną zmianą jakiej dokonałam było dodanie odrobiny kurkumy dla poprawy koloru, no i muszę się przyznać, że do ciasta wkradł się zakalec, może dlatego tak się trochę zniechęciłam ... jeśli ktoś też korzystał z przepisu proszę o ewentualne wskazówki, bo chyba jednak coś zrobiłam źle

ps. jeśli chodzi o ten zakalec źle, bo generalnie ciasto pycha, mam tylko trochę wyrzutów, że zjadłam słodkie tak późno wieczorem :)




CUKIEREK ALBO PSIKUS !!
chyba dam im trochę ciasta :)
macie jeszcze jakieś słodycze??

Cukinia faszerowana










dziś na obiad cukinie faszerowane mięsem mielonym, jest to danie proste, nadające się również na kolację

składniki:
0,5 kg mięsa z szynki
2 czerwone papryki
5 małych cukinii
mały koncentrat pomidorowy
1 cebula
sól, pieprz, czosnek, tymianek

na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z mięsem, gdy się zrumieni, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat i dusimy jeszcze około 10-15 minut, doprawiamy do smaku i farsz gotowy
cukinie należy przekroić wzdłuż i wydrążyć "łódeczki", surową cukinię przed nałożeniem farszu delikatnie solę, dalej nakładam farsz i trzymam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, wyjmuję posypuję serem ( dowolnie, u nas dziś był żółty, ale lepiej smakuje z tartą mozzarellą, a nawet fetą) i trzymam kolejne parę minut

gotowe i na prawdę smaczne :)