06.01.2013

Sałatka z miodowym winegret



niedawno dopiero odkryłam smak miodowego winegret, polecam zdecydowanie, do wielu sałatek pasuje idealnie, u nas dziś była akurat taka kombinacja ....  ale składniki można dostosować do swoich upodobań, sos jednak jest niezastąpiony, a z dodatkiem orzechów smakowało idealnie

składniki:
roszponka
kindziuk
czerwona cebula
ser gorgonzola pikantny
czarne oliwki
orzechy włoskie

miodowy winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego ciemnego
łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki soli
pieprz
ząbek czosnku

Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieram z solą, dodaję pozostałe składniki, miksuję. Pokrojone składniki sałatki rozkładam na talerzu, przed podaniem polewam sosem. Prosto i pysznie!



36 komentarzy:

  1. ale apetyczna sałatka! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka :) Winegret uwielbiam i zawsze robię z miodem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja najczęściej robiłam z musztardą ...

      Usuń
  3. bardzo lubię sałatę roszponkę, sałatka na pewno pyszna :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. roszponka również należy do moich ulubionych sałat :)

      Usuń
  4. A ja robię kilka wersji vinegretu, i z miodem i z musztardą, jednak zawsze zamiast octu daję sok z cytryny. Twoja sałatka prezentuje się przesmakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z cytryną chętnie wypróbuję

      Usuń
  5. Jak ta sałatka obłędnie wygląda. Mniam... A sos.... muszę spróbować, koniecznie!
    Pozdrawiam gorąco Ilona

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię taki sosik ;) A sałatkę z orzechami wypróbuję niebawem! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z roszponką to mogę wcinać każdą sałatkę, pyszna zielona sterta na talerzu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna zielona sterta, ładnie powiedziane :)

      Usuń
  8. A ja robię winegret i z musztardą i z miodem. A sałatka na pewno była pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marta , mam taką prywatna prośbę ... czy mogłabyś w wolnej chwili powiedzieć mi w jaki sposób robi się na blogu spis potraw z podziałem na kategorie i bezpośrednim linkiem do przepisów ? / mój adres ankawell@gmail.com / ... mam syndrom blondynki , nie ogarniam tego :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że trochę pomogłam :)

      Usuń
  10. świetny pomysł na sałatkę:) na pewno wypróbuję u siebie w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, fajnie smakuje też z szynka parmeńską, ale pod ręka był kindziuk i wyszło równie smacznie !

      Usuń
  11. Dziękuje za przepis! Przyda się dziś jak nic:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie sałatki! Twoja wygląda przepysznie!! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki , pozdrawiam również :)

      Usuń
  13. Twoja sałatka wygląda rewelacyjnie! A sos muszę przy okazji wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. proste przepisy, może dlatego, że za trudne nigdy nie chce mi się zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda ta sałatka, aż nabrałam ochoty na coś świeżego i zdrowego :) A przepis na sos zapiszę, może kiedyś się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdrowiej byłoby pewnie latem ze świeżą sałatą, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma !
      mam mieszane uczucia co do paczkowanych sałat, ale całkiem bez nich nie dałabym rady przetrwać zimy :)

      Usuń
  16. Piękna sałatka, ja również używam miodu w moich sosach sałatkowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. super ta sałata! bardzo moje smaki!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie sałatki, miodowego winegretu nie próbowałam, ale prędko to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie. No i składniki smakowite. Nie próbowałam jeszcze winegret na bazie miodu, ale zdecydowanie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. super, lubię takie smaki, do tej pory dodawałam cukier, ale z miodem jest pewnie o wiele smaczniejsza, aż mi tu zapachniało!

    OdpowiedzUsuń
  21. ooooo, roszponka, kindziuk - połączyłaś moje ukochane produkty :) no i jeszcze czarne oliwki i czerwona cebula - nie mogło być lepiej

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacja :) pokochałam roszponkę i ruccolę niedawno :)

    OdpowiedzUsuń