09.11.2012

Lazania z bakłażanem i mozzarellą


jak ja lubię takie obiadki ....

składniki:
2 bakłażany
1 mozzarella
9 płatów makaronu do lazanii
pomidory w puszce (choć zdecydowanie smaczniejsze ze świeżymi sparzonymi, obranymi ze skórki)
szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
około 4 łyżek starego sera Grana Padano

przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, bazylia

   Bakłażany pokroić na plastry, rozłożyć na blasze, posmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości, było to jakieś 15-20 minut, pod koniec przykryłam folią aluminiową. Ostudzić. 
    Przygotować sos beszamelowy : masło topimy na patelni, dorzucając mąkę robimy zasmażkę, dolewamy mleko i dokładnie mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. 
   Kolejny krok to sos pomidorowy: rozgrzać oliwę z oliwek, dorzucić pokrojone w cienkie plasterki dwa ząbki czosnku, kilka liści bazylii, po krótkiej chwili wlać pomidory, gotować 5-10 minut, zmiksować lub podusić widelcem, wyczuwalne kawałki pomidorów dodają smaku, doprawić solą i pieprzem. 
   A teraz najprzyjemniejsza dla mnie praca przekładanie! do żaroodpornego naczynia (około 20 na 28cm) wylewam sos beszamelowy, układam trzy płaty makaronu, na to połowę bakłażana i pokrojona mozzarellę, podlewam sosem pomidorowym, kolejny makaron, reszta bakłażana, sosy i na wierzch makaron, polany również sosami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 25 minut, w międzyczasie można trochę dociskać ostatnia warstwę makaronu, żeby była mokra, po tym czasie wyjmuję posypuję startym Grana Padano i jeszcze około 10 minut trzymam w piekarniku, czasy pieczenia podaję tak plus minus, ja rzadko włączam minutnik, najważniejsze, żeby nie spalić i żeby makaron nie był twardy :)


smacznego i polecam bo to rzeczywiście pyszny obiad ...