02.10.2014

Rogaliki



Rogaliki powstały na naszych pierwszych domowych zajęciach kulinarnych, które planowo będą odbywać się raz w tygodniu. Prowadzącą jestem ja, a uczestnicy to Nina i Tymon, czyli moje dzieci :) U Niny w szkole zainteresowanie właśnie tymi zajęciami było tak duże, że Nina niestety się nie załapała i wróciła ze szkoły z bardzo smutną miną. Trzeba było ratować sytuację. Tadam ..... jesteśmy właśnie po pierwszych domowych warsztatach. Dzieci często pomagają mi w kuchni, jednak przy tym co ja zaplanowałam. Teraz będzie odwrotnie, one będą planować, a ja im trochę pomogę. Do przygotowania rogalików zachęcam wszystkie dzieci, mamy  i nie tylko .... idealne do śniadaniówki do szkoły, a dla mamy do kawki popołudniowej. Tematem kolejnych zajęć jest lukier plastyczny.

składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła lub margaryny
1 łyżka cukru
0,5 szklanki mleka
2 jaja
5 dkg drożdży
marmolada

Masło rozetrzeć rękoma z mąką. Do ciepłego mleka wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać do mąki z masłem. Wlać drożdże i  wyrabiać aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Włożyć do worka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut. Posypać cukrem pudrem. Dziecinnie proste!