20.02.2013

Zupa pomidorowa inaczej



na powracające mrozy najlepszy talerz gorącej zupy .... 


składniki:
2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego własnej produkcji
2 ząbki czosnku
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
cukinia 
sól, pieprz
oliwa
kubek kwaśnej śmietany
świeże liście bazylii

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i liście bazylii, podsmażyć chwilę i zalać przecierami, doprowadzić do wrzenia i nasza zupa już prawie gotowa :) gdy chwilę przestygnie (w tym czasie na patelni grillowej grillujemy pokrojoną w plastry lekko posoloną i doprawiona różowym pieprzem cukinię) zaciągnąć śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą i cukinią, moje dzieci dostały z tartym serem cheddar zamiast cukinii, ciągnący się ser w gorącej zupie smakuje wyśmienicie.

Zachęcam do przyrządzenia! Zdrowa i szybka zupa. Zamiast domowych przecierów można użyć oczywiście  pomidorów z puszki, ja jednak latem przerobiłam około 30kg pomidorów i do tej pory się nimi cieszę, choć zostały mi już ostatnie słoiczki.

38 komentarzy:

  1. pyszny pomysł, lubię kaszę i bardzo lubię pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda...ciekawe czy przeszłaby u mnie?;) kaszę lubią, pomidorową zupę też...może kiedyś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak lubią to powinna przejść :)

      Usuń
  3. Ja nie mogę! Ja się zaśliniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście inaczej, ale bardzo mi się to inaczej podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mąż jest fanem kaszy gryczanej, to tak trochę pod niego ta wersja!

      Usuń
  5. Świetne rozwiązanie, dwa w jednym, pierwsze i drugie danie na jednym talerzu:-). Wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No takiej wersji to znałam! Bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany! ciekawy sposób! musi być bardzo sycąca! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się to bardzo sycąca zupa

      Usuń
  8. Ale odświeżyłaś tę pomidorówkę! Z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam, tym bardziej z cukinią - a tę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bardzo lubię cukinię, a za taka ugrillowaną wręcz przepadam :)

      Usuń
  9. oj przydałaby mi się ta zupka:) zasypało nas, że hej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak nas
      przyszły tydzień ma już być inaczej
      oby!

      Usuń
  10. Wygląda znakomicie, tylko czy moi by taką zjaedli?

    OdpowiedzUsuń
  11. ale to pysznie wygląda, świetne!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł :) super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł jak pisałam pod męża

      Usuń
  13. faktycznie inaczej, jak ciepło...;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie innowacje, ślinka mi poleciała:))

    OdpowiedzUsuń
  15. zupki pomodorowej w takim wydaniu nigdy nie jadlam ale wyglada pysznie!!!!!!!!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, byłam "katowana" pomidorową w dzieciństwie i dlatego zawsze z rezerwą do niej podchodzę. Jednak na Twoją bym się skusiła. Wersja z kaszą gryczaną bardzo ciekawa. I zdecydowanie tak, jak dzieci wciągnęłabym wersję z serem :) Sera dodję do zupy z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no co Ty katowana zupą pomidorową ??? ja myślałam, że każde dziecko uwielbia właśnie pomidorówkę i rosół
      spróbuj mojej wersji, może wykasujesz złe wspomnienia :)

      Usuń
  17. Takiej wersji nigdy nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajna wersja:) Też czasami dodaję kaszę gryczaną do zup. Super, że masz swoje pomidorki. Może i mi w końcu uda się zrobić latem zapasy na zimę, bo jak dotąd to na planowaniu się kończyło;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomidory zaprawiam co roku, trochę zabawy z ich obieraniem, ale reszta to właściwie sama się robi
      polecam, miło tak otwierać te słoiczki, używam ich właśnie do pomidorowej i do sosu do pizzy

      Usuń