20.02.2014

Tort Pina Colada (ananasowo-kokosowy)



Tort pieczony na 30 urodziny mojej Najwspanialszej Siostry :)) Buziaki Sroczka !!!

Pierwszy raz zobaczyłam go u Ivki, było to jakiś rok temu, wiedziałam, że go zrobię i wreszcie nadarzyła się okazja. Tort prosty w wykonaniu, ja przepis chyba jeszcze bardziej uprościłam. Bazowałam na bitej śmietanie, dlatego był bardzo lekki i delikatny. Polecam wielbicielom ananasów.

Przepis na biszkopt pochodzi od specjalistki w tej dziedzinie Pozdrawiam Olimpio! Przygotowywałam go w większej tortownicy, dlatego zrobiłam z półtorej porcji podanych składników. Wyszedł bardzo wysoki, aż szkoda, że nie mam zdjęcia rozkrojonego tortu, chyba pierwszy raz wyszedł mi aż tak wysoki i puszysty. Podaję przepisy po moich zmianach.

biszkopt:
8 jajek
1 i 1/8 szklanki cukru
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, wciąż ubijając. Dodać żółtka, wciąż ubijając. Suche składniki wymieszać i przesiać przez sitko następnie delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Można to zrobić łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
Tortownicę o średnicy 24 cm (może być również 26cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 170 st.C około 55 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 lub 4 blaty.

do przełożenia:
800 ml kremówki
4 łyżki cukru
2 puszki ananasów
3 łyżeczki żelatyny 
wiórki kokosowe

do nasączenia biszkoptu:
5 łyżek spirytusu
1/3 szklanki soku pozostałego po ananasach z puszki

Żelatynę zalać małą ilością wody.(około 2 łyżki) Po chwili połączyć ją z mniej więcej 1/4 szklanki gorącej wody (ewentualnie więcej, gdyby była za gęsta) i dokładnie rozmieszać.  Śmietanę ubić mikserem, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i wystygniętą, lecz nadal płynną żelatynę. Blat biszkoptu skropić sokiem ananasowym wymieszanym ze spirytusem, posmarować bitą śmietaną posypaną wiórkami kokosowymi , wciskając w nią pokrojone na kawałki ananasy, przykryć kolejnym blatem i czynność powtórzyć. Resztą śmietany obłożyć wierzch (wierzch skrapiam również) i boki tortu, obsypać całość wiórkami i udekorować ananasami.
Ja tort przekroiłam na trzy części, ale z takiej ilości składników biszkopt wychodzi bardzo duży, więc polecam jednak podzielenie go na 4 blaty. Zrobię tak następnym razem. Torty przygotowuję dzień wcześniej, po nocy leżakowania w lodówce smakują świetnie.











25 komentarzy:

  1. O matko toż to prawdziwy gigant:-), wspaniale wygląda:-), tak dostojnie, musiał być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Wygląda przepysznie! Wszystkiego najlepszego dla siostry!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny. Robiłam raz podobny jak mi wiórki zostały z domowego malibu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalny :)
    Najlepsze życzenia dla Siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobienie tortu wydaje mi się bardzo trudną rzeczą... podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak taka biała dama:-) Szkoda, że nie widać w przekroju...Pewnie był pyszny;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląd imponująco! :) piękny prezent na trzydzieste urodziny :)



    P.S. Wzruszenie i szczęście to piękne powody do płaczu... :) jeśli już płakać, to tylko tak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Imponujący! Niestety nie mam "ręki" do żelatyny, robią się "glutki":( Czytając Twój wpis pomyślałam, że może dotąd dodawałam zbyt ciepłą. Twój tort sprawia, że mam ochotę jednak zrobić kolejne podejście do kremówki z żelatyną. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny i jaki wielki, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. moje ulubione zestawienie smaków jeśli chodzi o torty:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Może mogłabyś zostać moją siostrą na moje 25 urodziny?:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały torcik :) uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  13. jaki piękny tort! cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczny i na pewno pyszny. Stówa dla siorki! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie się prezentuje. Mogę kawałek? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bomba!
    I jakież połączenie smaków.. :D
    Sto lat dla siostry, sto lat! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nie rozkrojony ? To ja też kawałek poproszę :):):)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda tak pysznie, że zjadłybyśmy monitor... napatrzeć się nie możemy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny i pyszny torcik. Ananasy do tego mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały!
    . Chciałabym dostać taki prezent.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmmm wygląda niebiańsko, taki biały, puszysty obłoczek :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepięknie! ; )
    Bardzo ładny tort!

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękny i zapewne równie pyszny. Uwielbiam kokos:)

    OdpowiedzUsuń