10.02.2013

Cevapcici wołowe




Klopsy mielone to dość nudny obiad, więc zaserwowałam je trochę inaczej, dzieciom bardzo się podobały "mięsne lizaki", a mąż zadowolony, że na obiad wołowina. Tak podane klopsy (zmieniłam nazwę po Waszych sugestiach :) można spokojnie podać gościom jako ciepłą kolację, a jeśli chodzi o dodatki to można pokombinować z sosami, ja planowałam zrobić tzatziki, ale na zakupach na śmierć zapomniałam o ogórku :) więc dodatkiem była fasola i kukurydza w pomidorowym sosie.

składniki:
80 dkg mielonej wołowiny
posiekana natka pietruszki
jajko
namoczona i odciśnięta czerstwa bułka
sól, pieprz
majeranek
zmielone suszone owoce kolendry
2 ząbki czosnku
olej do smażenia

Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać (ja zawsze robię to rękoma) uformować, nadziać na kijki od szaszłyków i po szybkim obustronnym obsmażeniu, pyszny obiad gotowy!