11.11.2012

Ravioli z dynią


Natchnienie do przygotowania tego obiadu znalazłam u DUŻO SOLĘ (dziękuję!), przepis jednak pochodzi z KWESTII SMAKU (jest tu umieszczony filmik, doskonały zresztą, z cudowną muzyką w tle, polecam) Danie smakowało obłędnie, cała rodzina w wielkim zachwycie, to lubię.... Farsz dyniowy ze zmielonymi migdałami, serem Grana Padano (u mnie zamiast parmezanu)  i cebulką po prostu NIEBO W GĘBIE !! przygotowanie trochę czasochłonne, a przez wałkowanie dość męczące, szczególnie  że robiłam z podwójnej porcji, ale warto, zdecydowanie warto bo efekt końcowy genialny.

skladniki farszu:
łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
szklanka purre z dynii przepis tu
4 łyżki drobno utartego sera Grana Padano, plus dodatkowo do posypania
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz

ciasto:
300g mąki
2 jajka, plus jedno żółtko
łyżeczka soli
3-4 łyżki wody
1 białko jaja

   Na patelni rozgrzać oliwę, zaszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać dyniowe puree, ser, migdały, bułkę tartą  i jajko. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
   Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić rowek i wbić jajka i żółtko, zagnieść ciasto dodając wody. Uformowane w kulę ciasto zawinąć w ścierkę i odstawić na godzinę. Jest to zabieg moim zdaniem konieczny, po godzinie ciasto zdecydowanie łatwiej się wałkuje. 
   Ciasto podzielić na cztery części cienko rozwałkować, na cieście rozłożyć w odstępach mniej więcej 2-3 cm farsz, przykryć drugą częścią ciasta i przyciskając palcami tworzyć pierożki. Rozciąć radełkiem i gotować około 5 minut w osolonej wodzie.
   W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie odcedzone ravioli. Na talerzu posypać startym Grana Padano i już można się rozkoszować.

był to nasz wczorajszy obiad, a teraz pisząc o tym cieknie mi ślinka, było rzeczywiście przepyszne.