31.10.2012

Cukinia faszerowana










dziś na obiad cukinie faszerowane mięsem mielonym, jest to danie proste, nadające się również na kolację

składniki:
0,5 kg mięsa z szynki
2 czerwone papryki
5 małych cukinii
mały koncentrat pomidorowy
1 cebula
sól, pieprz, czosnek, tymianek

na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z mięsem, gdy się zrumieni, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat i dusimy jeszcze około 10-15 minut, doprawiamy do smaku i farsz gotowy
cukinie należy przekroić wzdłuż i wydrążyć "łódeczki", surową cukinię przed nałożeniem farszu delikatnie solę, dalej nakładam farsz i trzymam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, wyjmuję posypuję serem ( dowolnie, u nas dziś był żółty, ale lepiej smakuje z tartą mozzarellą, a nawet fetą) i trzymam kolejne parę minut

gotowe i na prawdę smaczne :)


2 komentarze:

  1. nie mogę się już doczekać cukinii w moim ogrodzie, a wtedy na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń