13.02.2013

Słodkie serca




szukając słodkich walentynkowych propozycji, natknęłam się na blog Polish Foodie, urzekły mnie serduszka Darii i postanowiłam (z kilkoma zmianami) przygotować podobne 

składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
mus jabłkowy
(u mnie domowy)
cukier trzcinowy
cynamon
jajko

do wykrawania foremki w kształcie serca, mniejsza i większa

Przygotowanie, jak wszystko z gotowego ciasta francuskiego banalnie proste. Z ciasta wycinamy większe serca, na środek nakładamy kleksik musu, na mus wykrojone mniejsze serduszko, całość pędzlujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zapiekamy w 220 stopniach około 10-15 minut, dokładnie nie pamiętam czytałam synkowi książkę i dosłownie w ostatniej chwili wyłączyłam piekarnik, więc radzę obserwować w wysokiej temperaturze ciasto francuskie piecze się błyskawicznie.


ŻYCZĘ WSZYSTKIM SŁODKICH I UDANYCH WALENTYNEK !!!



45 komentarzy:

  1. Ach te słodkie walentynki! Niektórzy twierdzą, że są mdłe, a ja przyznaję- UWIELBIAM WALENTYNKI! Piękne są Twoje serduszka. Na pewno rodzinka się ucieszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc ja też UWIELBIAM WALENTYNKI
      a rodzinka zadowolona :)

      Usuń
  2. super:) słodkiego świętowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ciasteczka są śliczne! ja nie obchodzę walentynek :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale moim serduszkiem się poczęstujesz prawda?

      Usuń
  4. proste, pyszne no i walentynkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie o to chodziło!
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Bardzo ladnie sie prezentuja:)) U mnie trufle czekoladowe, ale to dopiero jutro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam
      bardzo lubię trufle :)

      Usuń
    2. Marta, wracam tu ponownie bo tak u Ciebie fajnie!
      I mam coś...

      Nominowałam Ciebie do The Versatile Blogger.
      Szczegóły tutaj:
      http://hemmahosjohanssons.blogspot.se/2013/02/snow-fight-wyroznienie-i-rozjazdy.html

      pozdrawiam // k

      Usuń
    3. bardzo mi miło :)

      Usuń
  6. twoje wyszły przepięknie! :) a dodanie dżemu zapewne było strzałem w dziesiątkę! załapię się na jednego? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysłowe serduszka, wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dzięki, starałam się, a to wszystko dla mojego Walentego :)

      Usuń
  8. śliczne serduszka, taki prezent sama chciałabym dostać:)
    Miłych Walentynek!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cudne te serducha:-) Wiesz Marto, że dopiero teraz zauważyłam, że mieszkamy niedaleko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba grubo ponad sto kilometrów
      szkoda, że nie bliżej :)
      pozdrawiam Cię Marzeno!

      Usuń
  10. Prześliczne serducha. Słodkich walentynek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze i smaczne. Przez żołądek do serca, hihi :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszędzie tak walentynkowo...a ja dawno nic nie piekłam! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to biegiem do kuchni! :)
      akurat te serca to najprostsza opcja pieczenia

      Usuń
  13. jakie słodziutkie i piękniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne serduszka, Marto! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Cię również Arniko!

      Usuń
  15. Powodów do świętowania nigdy dość :):)
    Serduszka idealne do schrupania ...

    OdpowiedzUsuń
  16. przepiękne walentynkowe i nie tylko serduszka! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Serduszka sprawdza sie nie tylko przy okazji Walentynek.
    Dobrze mieć taki przepis w zanadrzu.. I francuskie ciasto w lodówce.
    Pozdrawiam Martusiu:)

    OdpowiedzUsuń