22.10.2014

Bułki dyniowe



Nina męczyła mnie o te bułki już od jakiegoś czasu .... upieczone wczoraj wieczorem, dziś z apetytem zjedzone przez dzieciaki w szkole i przedszkolu. Bardzo proste w przygotowaniu, sezon dyniowy w pełni polecam !

składniki:
700g mąki pszennej chlebowej
30g świeżych drożdży
150ml ciepłego mleka
60g rozpuszczonego masła
50g cukru
szczypta soli

Drożdże mieszamy z mlekiem, następnie mleko łączymy z dyniowym puree. Dodajemy pozostałe składniki i ręcznie wyrabiamy ciasto. Przykryte ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatając odgazowujemy ciasto i formujemy kulki, w razie potrzeby podsypując mąką.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w odległości około 0,5 cm bułeczki. Po raz kolejny odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 18 minut. Gotowe.






16 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne, przepiękny maja kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis ;) wyglądają na bardzo puszyste i delikatne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny mają kolor! I jak apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor mają obłędny:-) Przypuszczam, że smak również;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie tez były niedawno, zdjecia czekaja na post,

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne takie odrywane bułeczki, a kolor ! Jak ja lubię takie odcienie . Bułeczki wygladają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędne! Muszę spróbować takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rety, obłędne! Już kombinuję jak przerobić je na wersję bez glutenu, dla moje córy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam w dwóch wersjach. Pszenne super urosły, kolorek cudny, z masełkiem pycha:) Córce zrobiłam gryczane, to już zupełnie inny wypiek, są bardziej zbite (ale i tak szczęśliwa, że ma swoje dyniowe bułeczki).

      Usuń
  9. fantastyczne bułeczki, piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczne są te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułeczki, super kolor :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Zwyczajowo to kurkumę podejrzewa się o taką barwę pieczywa, a tu proszę - pani dynia pokazała co potrafi! Piękne i do smakowitego odrywania!!

    OdpowiedzUsuń
  13. ale mają piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń