26.02.2014

Brukselka z boczkiem



Doskonała kolacja na ciepło!! Nie mam pojęcia dlaczego, prawie przez całe życie myślałam, że nie lubię brukselki, być może jadłam zbyt rozgotowaną, nie wiem. W każdym razie wspominam ja strasznie .... A w tej wersji jest fantastyczna. Przepis zamieszczam dla wszystkich, którzy podobnie jak ja wcześniej, nie mogą się do niej przekonać. Spróbujcie jest pyszna! I co również ważne przygotowujemy ją w 15 minut, u mnie była z chlebem na kolację, ale z pewnością będzie również gościem obiadowym :) Polecam!

składniki:
0,5 kg świeżej brukselki
150 g wędzonego boczku
1 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, czerwony pieprz 

Do osolonej wrzącej wody wrzucamy umytą brukselkę i gotujemy około 6-7 minut. Następnie odcedzamy i płuczemy pod bardzo zimną wodą. Osuszamy. Pokrojony w cienkie paseczki boczek podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy brukselkę, masło i podsmażamy kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. To zdjęcie było wykonane, już jakiś czas temu, w tej chwili gdy na nie patrzę, mam tak wielką ochotę na brukselkę, że gdyby nie późna pora popędziłabym do sklepu. Zatem jutro robię na obiad, postanowione !




16 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Uwielbiam brukselkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja cale życie uwielbiam brukselkę:-) i wersja z boczkiem jest pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i smaczne to co lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł, uwielbiam brukselkę odpowiednio
    przyrządzoną, by nie była gorzka.
    Ja robię na słodko , warto również spróbować zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, pycha wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. smaczny pomysł:) nie jadłam takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne!, nie robilam tak:)przygotowuje z maslem ,miodem i chili,ale skorzystam z Twojej propozycji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. czyli jak oswoić brukselkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdą brukselkę uwielbiam, więć Twoją chłonę oczami :-) Ten kolor taki cudny:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. My też przez wiele lat nie przepadałyśmy za brukselką, a dziś ją uwielbiamy. W Twojej wersji musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny pomysł na brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczę, jeszcze nie jadłam w tym sezonie brukselki ! Narobiłaś mi smaka. I ten boczuś...

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też myślę, że nie lubię brukselki!
    Może jednak jest inaczej?
    Wygląda tak apetycznie.. i te kolory! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja lubię namiętnie to zielone warzywko :)

    OdpowiedzUsuń