13.12.2013

Szarlotka




Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Zostałam wyznaczona do upieczenia ciasta Ninie do szkoły i postanowiłam wypróbować zanim zaserwuję dzieciakom. Wyszło moim zdaniem świetnie, taka klasyczna szarlotka z dość dużą ilością kruszonki, czyli tego co dzieci lubią najbardziej. Przepis pochodzi z bloga I love bake. Minimalnie zmieniłam proporcje. Polecam!

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
5 dużych jabłek, najlepiej kwaśnych
1 ½ łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
200 g mąki
150 g masła, miękkiego
100 g cukru
płatki migdałów

SKŁADNIKI NA CIASTO:
100 g masła, miękkiego
100 g cukru
1 jajko
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, przesypujemy do patelnię dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączymy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowane ciasto ( dosyć ciężko się je rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka, posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 55 min. do lekko złotej skórki. Ciasto tak smaczne, że koniecznie trzeba zrobić z podwójnej porcji i upiec na dużej blasze, ja tak zrobię w przyszłym tygodniu :)

27 komentarzy:

  1. Świetny blog!
    Zapraszam Cię do siebie:*
    Obserwujemy?:>

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma piękną kruszonkę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. język nie powiem gdzie mi uciekł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie wygląda, narobiłaś mi ochoty na szarlotkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. normalnie zapachniało mi w domu szarlotką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przerabiałam te zadania domowe dla Mam , na różne spotkania w szkole
    wtedy nie przejmowałam się aż tak ,aby najpierw wypróbować przepis,
    bo cokolwiek sie zrobiło, to było ok. mało kto się angażował, półki w sklepach
    świeciły pustką.
    Dziś wygląda to ta jak w Twoim przypadku, wypracowana szarlotka
    i wypasiona,że tak kolokwialnie powiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie, szarlotkę uwielbiam i chętnie skubnęłabym od Ciebie kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka piękna szarlotka, nie mogę się napatrzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale!



    Poza tym zapraszam do udziału w konkursie ;)

    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładna, kawałek z kubkiem mleka, mmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marto, najlepsze szarlotki właśnie z kruszonką ! Z Twojego przepisu na ciasto wiem, że mogę dawać do swojego mniej masła. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna!
    Szarlotka jest dobra na każdy czas.

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotka to klasyka! Jaka ta Twoja okrągła ładna! W szkole musieli pochłonąć ją w mig!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie, apetyczne zdjęcia. Narobiłaś mi wielkiego smaka tą szarlotką. Te migdałowe płatki kuszą mnie straszliwie !
    / a nic słodkiego w domu nie mam poza schowanymi na święta w puszcze pierniczkami :( /

    OdpowiedzUsuń
  15. Już tyle czasu zabieram się za szarlotkę i nie mogę jej upiec, może ten przepis skusi mnie na przygotowanie własnej :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Za ten wierzch dałabym się pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szarlotki są niezastąpione, cudowny wynalazek :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. W pośpiechu nie napisałam, że zdjęcia piękne, a przecież to najważniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  19. Taaaka jak moja babcia robiła !!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda cudownie! : )
    Przepiękna szarlotka. *.*

    OdpowiedzUsuń