22.02.2013

Ciasto z daktylami




może wiosna się skusi i wpadnie na kawałek ciasta ??  tak bardzo już na nią czekam .... 

składniki:
2 szklanki mąki razowej żytniej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 szklanki mleka
opakowanie wydrążonych daktyli
2 jabłka starte na tarce
1 łyżka mielonych goździków

Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, oliwę, mąkę z proszkiem i goździkami.. Miksować, na koniec dodać starte na grubej tarce jabłka i pokrojone daktyle. Piec około 30-40 minut w 180 stopniach.
to chyba najprostsze ciasto w moim kuchennym zeszycie, ale przy braku słońca brak mi również sił na bardziej wymyślne słodkości  :)

czy ktoś jeszcze tęskni za wiosną ??




55 komentarzy:

  1. bardzo bardzo tęsknię i ja, ciasto bardzo fajne, lubię daktyle, ale powiedz Marta czy nie jest "ciężkie" bo mąka razowa żytnia i olej i jabłko?

    OdpowiedzUsuń
  2. na zdjęciu widać, że do puszystych nie należy :)
    ale ja jakoś przywykłam do tej mąki, choć często mieszam ja pół na pół z inną
    ja lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można też zastąpić pszenną razową, chyba :) ?

      Usuń
    2. pszennej razowej nie widziałam nigdy w sklepie

      Usuń
    3. ja kupuję dość często, używam do pierogów, albo naleśników, tu gdzie mieszkam bez problemu można dostać, przepis b. fajny i te daktyle, może spróbuję zrobić z pszenną razową, a może masz jakiś fajny, sprawdzony przepis na babkę świąteczną drożdżową, piaskową lub ucieraną ?

      Usuń
    4. jedyny sprawdzony przepis na babkę jaki mam to przepis mojej mamy na babkę gotowaną w takiej specjalnej formie
      gdybyś była zainteresowana napisz na maila, poszukam przepisu w zeszycie mojej mamy :)
      jest pyszna !

      Usuń
    5. wiem o jakiej babce mówisz, ale nie ma takiej specjalnej formy :(, kiedyś dawno próbowałam takiej gotowanej babki, rzeczywiście pychotka, no nic, może coś wyszukam jeszcze, czasu jeszcze troszkę jest, dziękuję, pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    6. Na allegro można kupić :D Chodzi za mną od jakiegoś czasu, ale cały czas się zastanawiam gdzie tą formę upchnę w kuchni :)

      Usuń
    7. ja całe szczęście mogę pożyczyć od mamy :)
      bo tego miejsca w kuchni mam już w tej chwili za mało, a ciągle coś chciałabym jeszcze dokupić

      Usuń
  3. Świetne. Rzeczywiście ciacho ciężkie, ale ja właśnie takie lubię. Wilgotne i pełne smaku. Dla mnie idealne. No i masz krokusy- wiosna już blisko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krokusy już padają ... ale co tam kupię nowe!

      Usuń
    2. Wczoraj widziałam w sklepie też żonkile :D

      Usuń
  4. Ja na jej miejscu już bym u Ciebie była!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to trzymajmy kciuki oby przyszła czym prędzej :)

      Usuń
  5. Kocham daktyle, w takim cieście muszą smakować obłędnie:-), wiosna na pewno się skusi:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiosno...dawaj...wszyscy czekamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty już miałaś zwiastuny wiosny! piękne zresztą
      u mnie nic!
      wszystko przykryte białym puchem
      teraz to nawet kopce kreta chętnie bym obejrzała :)

      Usuń
    2. no i niby nadal są, ale zimno dziś było...śniegu co prawda nie ma...ale wiosną nie pachnie :(

      Usuń
  7. super wygląda:) jak dla mnie niech wpada i zostaje jak najdłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no właśnie, niech się w końcu zadomowi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też tęsknię za wiosną, ale nie lubię daktyli......
    Ciekawa jestem smaku samego ciasta z mąki żytniej razowej. Ja chyba nie odważyłabym się, poprzestałabym na pszennej razowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę się rozejrzeć za ta pszenną razową

      Usuń
  10. Ciasto świetne,apetyczne.Ostatnio jadłem świeże daktyle,są super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nigdy świeżych daktyli nie miałam okazji spróbować
      ale domyślam się, że są świetne :)

      Usuń
  11. Każdy chyba chętny jest przywitać wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie pyszne ciacho! ja się skuszę:)) i tak! nie mogę się doczekać wiosny!:)) Miłego dnia!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się Tobie również miłego dnia Karmel :)

      Usuń
  13. Ciasta z daktylami jeszcze nie jadłam :( Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki bardzo!
      bardzo lubię w cieście dodatek suszonych owocy, polecam też ze śliwką albo żurawiną

      Usuń
  14. WOW!
    te ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj ja już mocno tęsknię za wiosną! Już tak blisko! Niedługo już będzie ją czuć w powietrzu:)
    U Ciebie przepięknie! I jak smakowicie!
    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak z daktylami to na pewno dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglada rewelacyjnie ;) zjadlabym z ochota ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Kasiu, chętnie bym Cię poczęstowała :)

      Usuń
  18. Jakbym była Wiosną, to juz bym tam u Ciebie była
    :D
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis na smaczne ciacho i fajnie że bez pszennej mąki. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja się skuszę nawet na dwa kawałki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak wiosennie!
    Ciasto takie radosne,pyszne.
    U mnie przez tę noc zaczął znikać śnieg.
    Hura!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie za oknem nadal biało
      ale już mam nadzieje niebawem się zmieni :)

      Usuń
  22. mam nadzieję, że wiosna się skusi, bo też na nią czekam z utęsknieniem! pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że wszystkim tęskno już do wiosny :)

      Usuń
  23. Niech się skusi wiosna:)) bardzo już za nią tęsknię, sama się chyba skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja już też wiosnę przyzywam wiosennymi kwiatami ... ta odwilż za oknem już mi się znudziła
    Ciasto cudowne ... lubimy takie placuchy na żytniej mące :)

    OdpowiedzUsuń
  25. niech wiosna zje kawałek i niech wiośnie to da trochę pożywienia dla jej mózgu, żeby już przyszła i została na dłużej!

    OdpowiedzUsuń
  26. Daktylowe, zdrowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękne zdjęcia i ciacho też fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto wygląda smakowicie! Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń