3.12.2012

Duszona pieczeń z szynki



już dawno nie było mięsa, więc pewnie dlatego tak nam smakowało :)

jest to pieczeń robiona po mojemu, czyli .... około kilograma mięsa z szynki nacieram przyprawami (sól, pieprz, tymianek, mielony kminek, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i trochę majeranku) odstawiam do lodówki na około dwie godziny, następnie obsmażam z obu stron w dużym rondlu, dolewam około dwóch szklanek wody, wrzucam dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu, 7-8 ususzonych podgrzybków, trzy ząbki czosnku, pokrojoną cebulę i jedną również pokrojoną marchewkę (dodatek marchewki zagęści sos i nie trzeba będzie dodawać mąki) przykrywam i duszę około 1,5 do 2 godzin, po dwóch godzinach mięso powinno być już miękkie. Wyjmuję mięso z sosu, wyławiam liście laurowe, ziele angielskie i "kijek" od rozmarynu resztę blenduję, robię to głównie dla dzieci, które wolą sos jednolity, sos próbuję i solę do smaku. Mięso kroję w plastry, wrzucam do sosu i gotowe.

do pieczeni podałam czerwoną kapustę i ziemniaki oraz niedzielny czereśniowy kompot, było całkiem smacznie :) 



20 komentarzy:

  1. wspaniałe mięsiwo.
    idealne na świąteczny obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, a jak zostanie można plasterki zjeść również na chlebek, pycha !

      Usuń
  2. Pięknie upieczona. Moja przygoda z pieczonymi mięsami zaczęła się i skończyła na schabie ze śliwkami, muszę coś poeksperymentować.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja schabu ze śliwkami jeszcze nie piekłam...

      Usuń
  3. Szaleństwo:) dawno nie próbowałam pieczonego mięsa:) wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem smacznie?To najlepsze jedzenie na świecie. Często piekę szynkę i karkówkę. A jesli zostanie po obiedzie, to jest najlepszą wędliną do kanapek! Piękna ta Twoja szyneczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt do kanapek jest super z dodatkiem musztardy np

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie!! Bardzo, bardzo świątecznie ;) Zapraszam na konkurs: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda tak, że od razu zgłodniałam :) super

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędna!I na ciepło i na zimno, z dodatkiem musztardy właśnie, chrzanu lub żurawiny.Z buraczkami na ciepło;) ach ,rozmarzyłam się;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna i jaka apetyczna! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię dziś na obiad, ciekawa jestem czy mi wyjdzie smaczna. Pierwszy raz będę szynę dusić. :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna wyszła. Na drugi dzień jeszcze smaczniejsza, bardziej krucha po kilkunastu godzinach w lodówce się zrobiła. Dzięki za fajny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń