28.10.2012

Krem z selera i pietruszki




Zupy kremy gotuję przez cały rok, ale jesienią smakują mi najbardziej ... ten akurat jest moim ulubionym. Zmiksowanie selera to również dobry sposób na przemycenie go dzieciom. Seler jako jedyny z rosołu zostawał na talerzach moich pociech, a tutaj proszę -Dobra zupka Mamuś !

składniki:
1 duży seler
6-7 korzeni pietruszki
4 ziemniaki
3 kromki czerstwego razowego chleba
300 g śmietany
2 żółtka
oliwa z oliwek
świeży tymianek,czosnek, sól, pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone w kostkę warzywa, podsmażam 10 minut, dorzucam również pokrojony chleb, świeży tymianek i trzymam na ogniu jeszcze parę minut. Zalewam wodą (około 3 litrów, może więcej), solę i gotuję warzywa do miękkości. Teraz zupę należy już tylko zmiksować, lekko wystudzoną zaciągnąć śmietaną i żółtkami, doprawić do smaku, koniecznie czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą lub odrobiną masła. Zupka gotowa. Z grzankami smakuje wyśmienicie. No i jakaś zielenina, może być pietruszka, bazylia, kiełki, co mamy pod ręką. Świetnie smakuje również ze startym na świeżo przed podaniem parmezanem


5 komentarzy:

  1. w dzieciństwie nie lubiłam pietruszki (korzenia). starannie wybierałam go z każdej możliwej potrawy. pamiętam oszustwa mojej mamy, która miksowała zupy, by ukryć obecność pietruszki :)
    od jakiegoś czasu nadrabiam pietruszkowe zaległości. lubię zupy z jej udziałem. lubię ją z masłem i pierzynką z jej natki.
    tegoroczna jesień (zima??!!) pełna będzie pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje dzieciaki pietruszkę akurat wcinają, problem był zawsze z selerem ... mama dla Twojego dobra to robiła :)pozdrawiam

      Usuń
  2. Nie jadłam takiej zupy. Z chęcią wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie właśnie dochodzi :) a mam pytanie - gdzie kupiłaś takie cudne miski na zupę? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. miski dostałam w prezencie, dawno, dawno temu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń