24.11.2013

Spaghetti z cukinią



To danie przygotowuję już od jakiegoś czasu, ale dopiero dziś doczekało się publikacji. Chcę się z Wami podzielić tym przepisem, bo rzeczywiście warto. Jako wiecznie utyskująca na brak czasu mama stawiam na obiady szybkie, proste i pożywne. Do takich zaliczam ten makaron. Przepis podejrzałam na blogu W sezonie , ja wprowadziłam zmiany, ale w obu wersjach jest zapewne smacznie :)

składniki:
1 duża cukinia
1 duża cebula czosnkowa
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
duży kubek śmietany
sól, pieprz
makaron spaghetti
parmezan

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Makaron ugotować. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę, czosnek, po krótkim podsmażeniu dorzucam cukinię, podsmażam kolejną chwilę, podlewam około 0,5 szklanki wody i duszę pod przykryciem około 10-15 minut. Gdy cukinia jest miękka, blenduję całość delikatnie, zostawiając jednak małe kawałki cukinii, łączę ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem, dorzucam makaron i gotowe. Mówiłam, że będzie szybko! Podajemy posypane startym parmezanem. 


27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cukinię, szkoda że sezon na nią już się skończył.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie!
    Zajadałam się nim w sezonie.
    Prostota popłaca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam makaron domowy z cukinią i złamałam na nim wałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie:) Zapisujemy do wypróbowania.:) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć
    Nie wiem czy juz ci pisałam, że mam nowego bloga.
    Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
    Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.

    bazafajnychblogow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie makaronowe kombinacje:-), pysznie wygląda, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam cukinię w lodówce i aż się prosi o podobne wykorzystanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie takie makarony uwielbiam, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i smaczne, takie danka lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie, dopisuję sobie ten sposób, jako kolejne danie na przyszły sezon, bo mamy zawsze pełny ogródek kabaczków:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też już przetestowałam ten przepis od Agi z "w sezonie" :) pyszota!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam bardzo podobny, jeden dodatkowy składnik u mnie to białe wino w sosie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja to bym dodałam bakłażana zamiast cukini:-) Oo i tak zrobię na obiad, dzięki:-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawa wersja:) wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste i pyszne danie, lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  16. A mnie zachował się jeszcze kabaczek i nie mam obiadu na jutro !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłam makaronu... W takim wydaniu - samo zdrówko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukinia jest jednak wszechstronna, bo i na słodko i na słono. Propozycja z makaronem ciekawa, bo prosta i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja pikole. Zjadłabym oj zjadła. A skąd koleżanka Marta wytrzasnęła taką ogromniastą cukinię? Dostałaś od kogoś z ogródka, przyznaj się! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. od mamy chłopaka mojej siostry! jeśli chodzi o szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ... podpatrzony w Italii od Kuchni, która niestety już nie działa nad czym potwornie ubolewam. A swoją drogą dobrze, że mi przypomniałaś o nim bo jest fenomenalny. Cukinię kocham. Fajnie, że głosisz o tym przepisie, bo warto :) Czosnek jest z pewnością trafionym dodatkiem, aż dziw bierze, że bez niego danie też jest szałowe :)

    buzi, buzi!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam makarony...uwielbiam je gdy jestem głodna jak wilk i gdy mam ochotę zjeść coś wyjątkowego.
    Dobrze, że cukinia jest nadal dostępna na rynku - przygotuję Twój cukiniowy makaron niezwłocznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ależ pięknie cukinia dopasowała się do talerza:) Piękne Spaghetti !:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cukinię bardzo lubię, fajne połączenie, podkradam i zabieram do mojej kuchni. Pozdrawima

    OdpowiedzUsuń