25.10.2013

Ciasto dyniowe



Dynia jest w tym roku niepodważalną królową mojej kuchni, zupa z curry była już dwukrotnie, dwa razy smażyłam również placki dyniowe, a na deser były już dwie wariacje ciasta dyniowego, dziś przedstawiam przepis na jedno z nich. Polecam wszystkim wielbicielom ciasta marchwiowego, będzie smakować na pewno! Jutro planuję robić pierogi z farszem dyniowym, czyli generalnie dyniowo mi :) a to wszystko dzięki Karolinie B., której bardzo, ale to bardzo dziękuję za tegoroczne dostawy dyni !!

Przepis na dużą blachę.

składniki:
400g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
niepełna szklanka oleju
500g dyni startej na grubych oczkach
100g wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli

polewa:
2 serki typu Philadelphia
(raz użyłam kostki tłustego twarogu i również było pysznie)
2 łyżki masła
cukier puder do smaku
łyżeczka cynamonu
skórka starta z jednej cytryny

orzechy i uprażone pestki dyni do udekorowania

Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dolewając olej. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem, solą i wiórkami i miksując dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec wrzucamy startą dynię i mieszamy już tylko drewnianą łyżką. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, ja piekłam z termoobiegiem.
Składniki na polewę miksujemy i smarujemy wierzch ciasta, ozdabiamy np. orzechami i pestkami dyni.



Polecam, jest to prawdziwie jesienne ciasto, smakuje wybornie przy grabieniu liści :)






44 komentarze:

  1. ciasto super :) akurat szukamy dobrego przepisu na krem z dyni, widziałam u Ciebie na blogu :) może się skusimy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  3. Łudząco podobne do marchewkowego, które całkiem niedawno gdzieś widziałam. Marchewka w podobny sposób obnosi się z ciastem, co dynia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne jesienne ciacho, i cudne foty :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda jak jesień na słodko, pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuś, kuś, kusicielko:) Na diecie jestem... Aż mi się policzki ścisnęły:) Z PEWNOŚCIĄ smaczne jeżeli smakuje tak, jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi też w tym roku baaardzo dyniowo, świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dyniowe, orzechy włoskie smakują z nimi cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, wspaniała jesienna stylizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazdroszczę dostaw dyni i zazdroszczę tego ciacha! W zeszłym roku przepadłam przy marchwiowym. Jestem pewna, że to jest równie smaczne- wygląda nawet podobnie!
    Miłego grabienia! Mnie to ominęło podczas delegacji do Trójmiasta i mąż mnie wyręczył :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Za dynię, jesień to można bardzo kochać :) Pysznie wygląda Twoje ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda :)
    Ja co prawda liści nie grabię, ale ciasto i tak bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto pyszne, a za pierogi z dynią też muszę się zabrać, albo za uszyska z zeszłorocznego przepisu - były obłędne!
    PS grabienie przede mną....

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne ciacho, a polewa idealna do niego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. u nas też jazda na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszności ! ja w tym roku coś na dynie nie miałam chęci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale kusisz tym ciachem!:) ma taki śliczny kolorek i te orzechy na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja dynia cierpliwie czeka w piwnicy :D A ciacho super może się skusze i upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  19. dynia i cynamon i kokos :) czuję że by mi bardzo smakowało ;) ja właśnie wyciągnęłam z piekarnika drożdżówkę dyniową :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też szalałam z dynią dzisiaj :) i to jeszcze nie koniec, bo kuszą mnie pierożki, placki, sernik...

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciacho zapewne pyszne! Zachwycam sie zdjęciami;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo apetyczne, podkradam kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. ciasta dyniowe , które jadłam były zawsze oparte na musie z dyni pieczonej ...
    mam piękną dynię w domu - tym razem utrę ją do ciasta tak jak TY ..
    Marta , Twoja wersja dyniowego ciasta mnie urzekła ...
    I TA POLEWA !!! ... I TE ORZECHY I DYNIOWE PESTKI NA WIERZCHU CIASTA - POEZJA :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Same pyszne składniki, rewelacyjne musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Aleje pięknie udekorowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  26. ciasto prezentuje się bardzo apetycznie i z pewnością takie właśnie jest :) super

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie ciasta, szczególnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Orzechy jesienią tak uwodzą... Idealne połączenie smaków... ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszności! Też łączę ciasta dyniowe z kremem, pasują tak samo jak choćby do marchewkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ostatnio poznałam smak takiej polewy, mega pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  31. cudowne! Z chęcią bym takie zjadła, lubię dynię, ale w wersji ciastowej jeszcze nie jadłam... Musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  32. I u nas dynia w tym roku często pojawia się w daniach i deserach. Już czujemy, że to ciasto smakuje genialnie:).

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda wspaniale z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń