28.05.2013

Urodzinowy Tort Cappuccino



w  niedzielę obchodziłam 34 urodziny, to zdecydowanie najmilszy dla mnie dzień w roku, ponieważ świętuję wtedy podwójnie!  urodziny i dzień Mamy, tort na tę okazję znalazłam u Olimpii (o taki właśnie mi chodziło!! dzięki!!)  goście byli zachwyceni, jeśli chodzi o ozdabianie tortów będę ćwiczyć, póki co zadowalam się prostą i szybką w wykonaniu formą :)  
ps. taki trochę leń ze mnie :)

zmieniłam proporcje i korzystałam z wcześniej juz wypróbowanego przepisu na biszkopt




biszkopt :
7 jaj
1 szklanka cukru
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

Przygotowanie: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

masa do przełożenia tortu:
600 ml śmietany kremówki ( 30% )
2 białe czekolady
250 g serka mascarpone
4 saszetki kawy rozpuszczalnej cappuccino

Śmietanę wlać do małego garnka i podgrzać aż będzie bardzo gorąca, wrzucić połamaną białą czekoladę i wsypać kawę. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady, można ponownie umieścić na kuchence.
Całość przelać do miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa ma być dobrze schłodzona. Można również schłodzić ją przez noc w lodówce. 
Gdy już będzie mocno zimna, zmiksować ją mikserem, końcówką do ubijania białek, do konsystencji gładkiej masy. Uważać by nie przebić masy i by nie zrobiła się sztywna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą i dodać zimny serek mascarpone łyżeczka po łyżeczce miksując po każdym dodaniu. Gotowa masa powinna być lekka, jasna i gładka.

Do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka likieru kawowego
Dodatkowo do dekoracji: podpieczone płatki migdałów, kawałki gorzkiej czekolady

Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszą część nasączyć obficie alkoholem, wyłożyć 1/3 masy i przykryć drugim blatem. Podobnie postępować z każdym kolejnym blatem, górę ozdobić prażonymi lub podpieczonymi płatkami migdałów oraz pokrojoną gorzką czekoladą.
Wyszło wyśmienicie !! 



dawno mnie nie było, więc dziś będzie mnie trochę więcej przynajmniej na zdjęciach :) 
pozdrawiam wszystkich moich gości i dzięki za świetną zabawę  !!




60 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kawowe torty!


    i dorzucam się do życzeń- wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim samych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc ja od teraz równiez kawowe uwielbiam :)

      Usuń
  3. Tort wspaniały! Wszystkiego najlepszego, wielu dalszych lat razem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdeczne życzenia!!!! torcik mega apetyczny:))) buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie ten tort wygląda:)))
    sto lat !

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym mieć znów 34 lata!!! Ech.....:-))
    Wszystkiego dobrego i najlepszego, Marto!
    Tort cudowny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mi się wydaje, że to już tak dużo :) 34 lata
      dziękuję za życzenia!

      Usuń
  7. Ale fajne zdjęcia!:) Spóźnione, ale szczere - najlepsze życzenia:*
    34 lata - piękny wiek!

    A tort imponujący, kawowy... wprosiłabym się na kawałeczek, ale pewnie już dawno go nie ma, co?:p

    OdpowiedzUsuń
  8. 100 lat, 100 Lat!!! Spełnienia marzeń i samych przyjemności :-)
    A tort świetny, kawowy, mmm...:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marto, wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze, 100 lat! Jesteś ode mnie młodsza o równiutko 4 miesiące:) Tort wspaniały,krem musi smakować cudownie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakował wybornie jak mówi moja córcia :)

      Usuń
  10. najlepsze życzenia :) tort wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny wiek ;) Wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mówisz, że piekny wiek :) a ja zaczynam mieć poczucie, że się starzeję!

      Usuń
  12. wszystkiego naj!
    ale pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepszego i najsmaczniejszego :-) A kawałkiem urodzinowego tortu oczywiście się częstuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ bardzo proszę wirtualnie zawsze można :)

      Usuń
  14. Marta,
    ten tort będzie mi się śnił!
    Uwielbiam takie smaki.
    Najlepsze życzenia przesyłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z Twoich ust to wielki komplement Amber! dziękuję za życzenia!

      Usuń
  15. Najlepsze życzenia :)
    A tort wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. STO LAT, STO LAT...tort wygląda przesmacznie !! no i imprezka wygląda na udaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sto Lat!!! Wszystkiego co najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Martuś , wszystkiego najlepszego !
    Cudownie smaki życia pokazać na zdjęciach potrafisz ... dom miłością i ciepłem tworzony ...
    A tort - ta kawowa masa chyba znajdzie się w torcie urodzinowym dla mojego męża
    / ale ciiiiicho sza ! on jeszcze nie wie , to niespodzianka będzie :) /
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za komplement Aniu, aż się zaczerwieniłam :)
      myłę, że tort Was zachwyci, będę podglądać czy sie zdecydowałaś :) to kiedy te urodziny?

      Usuń
  19. wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!:) a tort boski, kawowy mega lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak kawki i alkoholu to faktycznie świetna sprawa :)

      Usuń
  20. Wiele powodów do radości i tylko samych pogodnych dni, a tort super! Też takiego poszukuję, powinien dla mnie być mocno czekoladowy, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt był mocno czekoladowy, a kawałki pokrojonej czekolady dodały mu czekoladowej mocy!

      Usuń
  21. Torcik piękny. Sto lat dla ciebie , samych słonecznych dni. Jedzonko pyszne zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystkiego naj, Martuniu!
    PS. Cudowny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszytskiego Najlepszego :)Torcik rewelacyjny:) A i zakąski prezentują się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! na szczęście wszystko wszystkim smakowało!

      Usuń
  24. Martuś wspaniała impreza, a tort wyszedł Ci super:-). Buziaki i wszystkiego naj choć to troszkę po czasie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wszystko dzięki Tobie :)
      dziękuję Olimpio!

      Usuń
  25. uwielbiam właśnie takie torty bo są lekkie a przy tym bardzo smaczne - dziękuje za przepis. Będą musiał sam coś tak smacznego stworzyć na moje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten tort jest genialny, piekłam go już dwa razy:)Mąż i goście zachwyceni:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za kilka dni piekę kolejny, na urodziny chłopaka siostry :)

      Usuń