10.01.2013

Owsiane z bakaliami



moje ulubione ciastka, świetne do kawy oraz do pracy na drugie śniadanie ...
100% owsiane, gdyż mąki użyłam również owsianej, czasem zastępuję ją żytnią razową, w obu wersjach smakują wybornie 

składniki:
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki (polecam owsianą)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki sody
kostka miękkiego masła
łyżka cynamonu
1,5 szklanki bakalii
(u mnie żurawina, rodzynki, orzechy włoskie, pokrojone suszone śliwki, pestki dyni)

Najpierw mieszam wszystkie suche składniki, potem dodaję jajka, mieszam drewnianą łyżką, na koniec masło i zaczynam urabiać rękoma, formuję ciastka, robię dość duże (średnica 7-8 cm) z tej porcji wychodzi około 25 sztuk. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut, ale trzeba ich po prostu pilnować, kilka minut za długo i będą twarde, choć również smaczne, więc jeśli formujemy mniejsze ciastka, wystarczy pewnie 10 minut.


35 komentarzy:

  1. schrupałabym takie jedno ciacho ;)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a dałoby radę jakoś telepatycznie przesłać do mnie? kurcze, genialne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no możemy się umówić na jakiś seans telepatyczny, może się uda :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. tez takie robię z mąki razowe, są obłędne:) masują ze wszystkim i do wszystkiego:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie tez obłędne, a i wyrzutów sumienia nie mam jedząc je :)

      Usuń
  4. uwielbiam takie ciastka:) sama też dosyć często robię owsiane:) zdjęcie świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas zaczęła je robić moja siostra, teraz już i u mnie pojawiają się często :)

      Usuń
  5. ŚLICZNE. Nie spotkałam i nawet wcześniej nie słyszałam o mące owsianej. Teraz już zwrócę uwagę na zakupach :) Pozdrowienia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już dość dawno się na nią natknęłam, ale do tego przepisu używam zamiennie różnych mąk, choć nigdy pszennej
      poszukaj z pewnością znajdziesz :)

      Usuń
  6. Zdrowe i pyszne, też często goszczą u mnie w domu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepisów na owsiane nigdy za wiele :) Wyglądają bosko :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. te ciastka wyglądają obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja też chętnie poczęstuję się do kawki:-) Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne i piekne! Oh ale mi zrobiłąś smaka na ciasteczka, może w końcu zmobilizuję się do zrobienia czegoś słodkiego, bo baaardzo rzadko to się zdarza... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja akurat mam wielką ochotę na słodkie coś :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej, jakie śliczne!Coś pięknego! A jeżeli chciałabym użyć mąki orkiszowej, to jakich proporcji powinnam użyć?

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię owsiane ciasteczka :D Nie mam wyrzutów sumienia po ich zjedzeniu ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Marto, od jakiegoś czasu szykuję się do przyrządzenia owsianych ciasteczek. Dziś będzie u mnie kuskus a ostatnio robiłam roszponkę z miodowym vinegrettem. Oniemiałam jak przejrzałam Twoje ostatnie wpisy.Ależ bratnia dusza... To pewnie z racji odległości:) Mieszkam niedaleko a do Śremu czasem jeżdżę na basen (córka trenowała pływanie a synek trenuje taekwondo w słynnym Rapid Śrem:)))))
    Ciepłe uściski ślę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a my na basen akurat do Kórnika jeździmy :) choć na śremskim będę pojawiać się po feriach dość regularnie, gdyż Nina zaczyna naukę pływania
      może się tam kiedyś wypatrzymy :) a może skoro mieszkasz niedaleko nawet kiedyś spotkamy, zapraszam latem na czereśnie
      a gdzie dokładnie mieszkasz? pozdrawiam po sąsiedzku!

      Usuń
  15. Cudne!
    Jakoś nie mogę zebrać się na ciastka,chociaż sobie obiecałam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeśli płatki owsiane to w ciemno biorę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam te ciasteczka:-)w końcu przepis pochodzi od mojej niedoszłej teściowej, która serdecznie pozdrawiam:-), a te Twoje Martuś są przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne. Bardzo lubię ciastka z płatkami owsianymi, a do tego jeszcze bakalie.

    OdpowiedzUsuń