26.08.2014

Schab z morelami



Pierwszy raz przygotowywałam schab z morelami. Poczytałam trochę w internecie, doprawiłam według własnych potrzeb i wyszło doskonale. Przepis zapisuję od razu, aby móc go w przyszłości powtórzyć. Dodatek miodu sprawił, iż mięso minimalnie się przypaliło, jednak nie przeszkadzało to wcale, a słodki smak idealnie się komponował z morelami, także przy tym przepisie zostaję. Mięso wyszło bardzo kruche i miękkie, a takie lubię. Przygotowanie bardzo proste, polecam w ramach szybkiego obiadu, pamiętając jednak o marynacie dzień wcześniej.

składniki:
1,2 kg schabu bez kości
około 40 suszonych moreli
1 cebula
garść grzybów suszonych
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe

marynata:
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka soli
1 łyżka papryki

Schab umyć, osuszyć i cienkim długim nożem zrobić w mięsie dwa nacięcia. Po nacięciu nożem powiększyć otwory rączką drewnianej i okrągłej łyżki. Do każdego otworu wcisnąć morele, około 15 w jeden otwór. Składniki marynaty połączyć ze sobą, natrzeć mięso i odstawić na noc do lodówki. Ja przykryłam folią aluminiową. Następnego dnia mięso obsmażyć krótko w dużym rondlu z dwóch stron. Zalać dwoma szklankami wody, dodać trochę soli, pokrojoną cebulę, wypłukane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić około 1,5 godziny, ewentualnie podlewając wodą. (pozostałe morele dodałam do sosu po godzinie) Gotowe! Sos można doprawić solą, jeśli wcześniej nie dodaliśmy jej odpowiednio dużo. 


11 komentarzy:

  1. Moja mama robi taki na święta, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gdy moja mam robi schab z morelami:-), Twój wygląda idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamuniu! co ja tu robię tak późno w nocy! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie i apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne pomarańczowe oczka i moje ulubione połączenie słodyczy z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam mięsa z owocami, pysznie schab wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne mięsko nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię taki schab :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń