29.12.2012

Sernik i makowiec



   Dwa sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta .... każdy ma te swoje ulubione, więc i ja podaję dziś moje, szczególnie jeśli chodzi o sernik, jest genialny, robiony w naszej rodzinie od wielu lat, w tym roku moja siostra piekła dwa serniki, ja dwa makowce, potem następuje wymiana ... w taki właśnie sposób upraszczamy sobie życie :) sernik jest moim zdaniem wyjątkowy poprzez dodatek gotowanych ziemniaków, polecam przepis do wypróbowania, bo warto! 

zacznijmy więc od mojego ukochanego sernika.....


SERNIK



składniki:
1kg dobrego białego sera 
(odradzam wiaderkowe)
kostka masła
1,5 szklanki cukru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 średnie ugotowane ziemniaki
jeśli ktoś lubi bakalie (najlepiej skórkę pomarańczową i rodzynki)

spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko

Pomieszać mąkę z cukrem i proszkiem. Dodać żółtko i stopniowo miękki tłuszcz. Wyrobić ręką, wykleić blachę.  
Masło zmiksować z cukrem, 8 żółtkami, dodawać powoli utarty ser, uduszone ziemniaki, na koniec mąkę z proszkiem i ubite białka oraz bakalie. Na zdjęciu sernik bez bakalii, ale jeden zrobiony był z rodzynkami, pycha. Masę serową wyłożyć na blachę wyklejoną spodem, piec około 1 godziny w 180 stopniach



MAKOWIEC




składniki:
ciasto na spód
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
2 puszki masy makowej
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
opakowanie skórki pomarańczowej
małe opakowanie rodzynek
kruszonka
3/4 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru

Cukier utrzeć z tłuszczem, dodawać jajko, mąkę i proszek. Ucierać mikserem. Ciasto schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce, wykleić nim blachę. Masę makową pomieszać z resztą składników łyżką, wyłożyć na blachę z wyklejonym spodem. Składniki kruszonki wyrobić rękoma, nałożyć na masę makową, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni

35 komentarzy:

  1. Wybieram serniczek, bom sernikożerca! Piękne zdjęcia! Córcia bardzo fotogeniczna!;) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nina bardzo chciała być moja modelką blogową, więc jej na trochę pozwalam :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie to oba ciasta pyszne są. Świetna sesja zdjęciowa ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. no ja chyba też ku serniczkowi się skłaniam

      Usuń
  4. Oba ciacha genialne :) A sesja bardzo pozytywna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, sesja to zasługa mojego męża :) co ja bym bez niego zrobiła ...

      Usuń
  5. Ja wybieram makowiec:-) A zdjęcia piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Że też nie wpadłam na to wcześniej, żeby dodać ziemniaki do sernika ;) Muszę to wypróbować, bo Twój sernik wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem dzięki nim właśnie jest taki fajny

      Usuń
  7. Ulubione ciasta moje!
    I genialne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dwa tradycyjne i najlepsze ciasta. Sernik podobny do mojego a makowiec zrobie na pewno....
    POzdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrawiam również, trzymajcie się zdrowo!

      Usuń
  9. Potatoes in cheesecake? This is new to me. Both cakes look awesome.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oba takie jak lubię.
    Smakowity widok!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeju! Moja babcia zawsze robiła taki właśnie sernik !
    Smakował mi zawsze tak wyjątkowo...

    OdpowiedzUsuń
  12. Marto! Same smaczne rzeczy u Ciebie! Jak dobrze, że wpadłam:) Częstuję się i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik :D Uwielbiam serniki, a taki z ziemniakami roiła zawsze moja babcia od strony taty. Babcia już nie żyje od kilku lat, a przepis przepadł...Teraz zapiszę Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać, jak zrobisz i podziel się wrażeniami :)

      Usuń
  14. o kurczę, ciężki wybór :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jadłam za każdym razem po pół z każdego :)

      Usuń
  15. Ojj tak u mnie w domu to również standardowy zestaw na święta :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba w większości, choć chyba częściej jednak pojawia się strudel z makiem

      Usuń
  16. Dwa moje ulubione ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. ja tylko piekę
      zdjęcia robi mój mąż :)
      przekazuję mu zawsze miłe słowa
      dzięki!

      Usuń
  18. a te puszki masowe to jaka gramatura?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem najlepsza jest masa makowa firmy Prospona, kupuję puszki 900 gram, czasem piekąc dwa makowce z siostrą używamy trzech takich puszek i też jest ok, ale jedna to moim zdaniem za mało

      Usuń