29.12.2012

Sernik i makowiec



   Dwa sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta .... każdy ma te swoje ulubione, więc i ja podaję dziś moje, szczególnie jeśli chodzi o sernik, jest genialny, robiony w naszej rodzinie od wielu lat, w tym roku moja siostra piekła dwa serniki, ja dwa makowce, potem następuje wymiana ... w taki właśnie sposób upraszczamy sobie życie :) sernik jest moim zdaniem wyjątkowy poprzez dodatek gotowanych ziemniaków, polecam przepis do wypróbowania, bo warto! 

zacznijmy więc od mojego ukochanego sernika.....


SERNIK



składniki:
1kg dobrego białego sera 
(odradzam wiaderkowe)
kostka masła
1,5 szklanki cukru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 średnie ugotowane ziemniaki
jeśli ktoś lubi bakalie (najlepiej skórkę pomarańczową i rodzynki)

spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko

Pomieszać mąkę z cukrem i proszkiem. Dodać żółtko i stopniowo miękki tłuszcz. Wyrobić ręką, wykleić blachę.  
Masło zmiksować z cukrem, 8 żółtkami, dodawać powoli utarty ser, uduszone ziemniaki, na koniec mąkę z proszkiem i ubite białka oraz bakalie. Na zdjęciu sernik bez bakalii, ale jeden zrobiony był z rodzynkami, pycha. Masę serową wyłożyć na blachę wyklejoną spodem, piec około 1 godziny w 180 stopniach



MAKOWIEC




składniki:
ciasto na spód
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
2 puszki masy makowej
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
opakowanie skórki pomarańczowej
małe opakowanie rodzynek
kruszonka
3/4 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru

Cukier utrzeć z tłuszczem, dodawać jajko, mąkę i proszek. Ucierać mikserem. Ciasto schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce, wykleić nim blachę. Masę makową pomieszać z resztą składników łyżką, wyłożyć na blachę z wyklejonym spodem. Składniki kruszonki wyrobić rękoma, nałożyć na masę makową, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni

28.12.2012

Knysze z kapustą


zdecydowanie za szybko minęły mi tegoroczne święta .... co roku jest zresztą to samo, dlatego tak bardzo lubię przygotowania do świąt, bo one przynajmniej trwają i trwają i trwają ....
wczoraj zniknęła ostatnia knysza popita resztą barszczu, wyjadam ostatnie kawałki sernika i makowca, smutno trochę, ale trzeba się pozbierać i zacząć myśleć o sylwestrowym menu
ile potraw serwujecie w Wigilię? gdyby ktoś miał ochotę zachęcam do wyliczenia, oczywiście nie ma obowiązku :) jutro przepis na mój ukochany sernik i makowiec, zapraszam

składniki na ciasto:
50 dag mąki
szklanka mleka
łyżka masła
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
jajko i kminek na wierzch

farsz:
50 dag kapusty
2 duże cebule
szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz

Ciasto: zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny mąki, cukru i łyżeczki mleka. Z mąki, mleka i zaczynu zagnieść ciasto. Gdy zacznie lśnić, dodać stopione masło i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Farsz: posiekaną kapustę ugotować, odcisnąć płyn. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju. Kapustę wymieszać z cebulą, doprawić i dusić 15 minut. Moczone kilka godzin grzyby ugotować, odsączyć i przesmażyć. Połączyć z kapustą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 porcji, każdą rozwałkować, nałożyć farsz i sklejać. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut, pod koniec pieczenia smaruję rozbełtanym jajkiem, można też posypać kminkiem.


wigilijne wspomnienie ....


dzieci recytują wiersze Gwiazdorowi, dzielą się opłatkiem, a potem wypoczywają po obfitej kolacji
gościnnie kuzynki Zuzia i Maja


23.12.2012

Pierniki staropolskie - pieczenie




Upieczone kilka dni temu, prawie o nich zapomniałam ..... wyszły pulchne i miękkie. Kosztowałam wielu różnych pierniczków, z wielu różnych przepisów, smakują mi, ale jednak mojemu przepisowi nadal pozostanę wierna. Piekąc je od tylu lat tylko raz w roku, odczuwam już do nich sentyment, przywołują wspomnienia minionych świąt, jakże miłe wspomnienia ....

Przepis dla zainteresowanych tutaj

Pierniki piekłyśmy z siostrą (dzięki Sroczka!) z podwójnej porcji. W tym roku wyszło około 470 sztuk, bite trzy godziny w kuchni samego pieczenia, ale warto zdecydowanie  ....  raz w roku można się trochę poświęcić


poniżej relacja z dzisiejszego lukrowania, Tymona debiut, po trzech piernikach mu się znudziło :)



WESOŁYCH ŚWIĄT !!! dla wszystkich, którzy tu zaglądają ...

21.12.2012

Świąteczne kartki i ozdoby 2012


Krok po kroku, krok po kroczku,
Najpiękniejsze w całym roczku,
Idą święta, idą święta ....

Po prostu uwielbiam świąteczną atmosferę i już! W tym roku dałam radę i prawie wszystko już przygotowane. Udało mi się również znaleźć chwilę na kartki i ozdóbki.... 




a wszystko tworzone przy pysznej herbatce z miodem, cytryną i imbirem
w końcu to przecież blog kulinarny miał być .....
pozdrawiam wszystkich bardzo świątecznie !

20.12.2012

Świąteczne ciasteczka


Przygotowania do świąt w toku. Przyszła kolej na ciasteczka. Smaczne, proste, idealne na słodki upominek.

składniki:
200g masła
400g mąki
200g cukru
1 jajko
szczypta soli
10 goździków
10 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i rozgniecionymi w moździerzu przyprawami. Dodać pokrojone masło i wyrobić rękoma. Następnie dodać jajko i zagnieść. Ciasto przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.



w tym roku postanowiłam również poskładać kartoniki według pomysłu Sigrid Verbert, autorki książki "Smakowite prezenty" , oto efekty mojej pracy :)





kilka gwiazdek powędrowało również na choinkę

18.12.2012

Wino grzane



Uwielbiam grudzień ...... za pierniki, za karpia, za śnieg, za zapach cynamonu w domu, za choinkę (my już mamy !) ,  za   cudowną świąteczną atmosferę ....mogłabym wymieniać i wymieniać  
między innymi również za grzane wino, które ostatnio przygotowujemy sobie prawie codziennie

składniki:
butelka czerwonego słodkiego wina
1 pomarańcza
1/2 cytryny
łyżka goździków
łyżeczka cynamonu
ewentualnie odrobina miodu

Owoce dokładnie umyć (nawet sparzyć) i pokroić w plasterki, wino wlać do garnuszka, dodać przyprawy oraz  lekko wyciskając sok (do garnka z winem oczywiście) owoce, podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia, gorące przelewam przez sitko i voila gotowe 

pyszne i rozgrzewające ...szczególnie pite przy kominku i choince, siedząc w ciepłych wełnianych skarpetach,  dla mnie bajka .... uwielbiam grudzień .... a Wy?



16.12.2012

Ozdoby z masy solnej


Dziś może mało kulinarnie, ale jednak coś z mąki i soli zostało stworzone. Świetna frajda dla dzieciaków i muszę przyznać, że naprawdę się wykazały. Wszystko zrobiły same, począwszy od urabiania masy .... ja obsługiwałam tylko piekarnik :)


przepis na masę solną:
szklanka mąki
szklanka soli
125 ml wody
Składniki należy zagnieść do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Lepimy co tylko nam się zamarzy. Aby móc prędzej przystąpić do malowania, włożyłam ozdóbki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Jeśli mamy więcej czasu, wystarczy je zostawić na parę godzin do wyschnięcia.


mały fotoreportaż zapraszam :)





wykonane ozdoby były prezentem dla całej klasy Niny

14.12.2012

Pomarańczowo imbirowa pierś z kurczaka


dawno nie jadłam tak aromatycznej piersi z kurczaka, już nawet dla samego zapachu w domu warto ją przyrządzić ... rewelacja!
przepis znalazłam w kuchni Whisper i bardzo jej za to dziękuję :)
wprowadziłam kilka zmian, ale tylko dlatego, że brakowało mi jednego składnika, pewnie z oryginalnym sosem teriyaki byłoby jeszcze pyszniej

składniki:
2 piersi z kurczaka
5 łyżek soku z pomarańczy
3 łyżki sosu teriyaki 
(ja zamiennie użyłam sosu sojowego, przyprawionego cukrem, imbirem, anyżem, cynamonem i kminkiem)
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka tartego imbiru świeżego
2 łyżki miodu naturalnego
szczypta suszonego tymianku
szczypta soli
oliwa



przygotowanie:
Jedną łyżeczkę sosu teriyaki wymieszać z sokiem z pomarańczy i ząbkami czosnku (pokrojonymi  w plastry) tymiankiem i szczypta soli. Włożyć piersi z kurczaka i odstawić minimum na godzinę. Po tym czasie usunąć ząbki czosnku. Na rozgrzaną oliwę włożyć piersi z kurczaka i przez chwilę obsmażyć z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wlać pozostałą ilość sosu teriyaki, ocet ryżowy, miód oraz imbir podgrzać przez chwilę, aby składniki się połączyły. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować na wierzchu glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 25 minut. 


Podałam z ogórkami curry własnej produkcji, dzieci dostały również dodatek ziemniaków puree.

10.12.2012

Trufle z earl grey



   Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert, nadal gorąco polecam, pod choinkę prezent jak znalazł! 
   Dla fanów gorzkiej czekolady to idealny dodatek do kawy ...

składniki:
330 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
250 ml świeżej śmietany
50 g masła
1 łyżka naparu z herbaty earl grey
kakao

Pokruszyć drobno czekoladę i stopić w kąpieli wodnej. Doprowadzić śmietanę do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać herbatę, przykryć i zostawić na 10 minut do naciągnięcia. Następnie śmietanę przecedzić, podgrzać ją i w trzech porcjach dodać do czekolady (po każdej porcji dobrze wymieszać). Dodać miękkie masło pokrojone w kosteczkę, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Gdy krem będzie prawie twardy uformować kuleczki, obtoczyć je w kakao i przechowywać w lodówce.

Ja dodałam od siebie dodatkowo dwie łyżki mielonych migdałów i dwie łyżki brandy :) a robiłam z połowy porcji



a kilka tak na zimowo obtoczyłam w wiórkach kokosowych .... choć w wersji z kakao były smaczniejsze


8.12.2012

Makaron z łososiem i rukolą


propozycja protego, szybkiego i jak dla mnie przepysznego obiadu  ....

składniki:
100 g łososia wędzonego
opakowanie rukoli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
dwa ząbki czosnku
mała czerwona cebula
sól, pieprz
makaron spaghetti
dodatkowo drobno starty ser grana padano lub parmezan

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki smażyć chwilę, nie dopuścić do zbrązowienia czosnku. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do rondla, przemieszać z oliwą, dodać rukolę i pokrojonego łososia, podgrzewać około 5-7 minut, posolić i popieprzyć do smaku. Gotowe!





Moim zdaniem smakuje lepiej posypane startym grana padano :) 


7.12.2012

Świąteczny piernik razowy



coś dla fanów suszonych owoców i zdrowych ciast na mące żytniej, wykonanie banalnie proste, szczerze polecam  ...


przepis znaleziony tutaj minimalnie go zmodyfikowałam

składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy korzenne około 2 łyżek
2/3 szklanki wody
2 jajka
1/4 szklanki oleju 
około 1,5 szklanki suszonej żurawiny i śliwek

śliwki pokroić na mniejsze kawałki, do miski wrzucić wszystkie składniki i pomieszać drewnianą łyżką (nie potrzeba miksera) małą formę keksową natłuścić, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem



następnym razem wypróbuję z mąką orkiszową 

3.12.2012

Duszona pieczeń z szynki



już dawno nie było mięsa, więc pewnie dlatego tak nam smakowało :)

jest to pieczeń robiona po mojemu, czyli .... około kilograma mięsa z szynki nacieram przyprawami (sól, pieprz, tymianek, mielony kminek, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i trochę majeranku) odstawiam do lodówki na około dwie godziny, następnie obsmażam z obu stron w dużym rondlu, dolewam około dwóch szklanek wody, wrzucam dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu, 7-8 ususzonych podgrzybków, trzy ząbki czosnku, pokrojoną cebulę i jedną również pokrojoną marchewkę (dodatek marchewki zagęści sos i nie trzeba będzie dodawać mąki) przykrywam i duszę około 1,5 do 2 godzin, po dwóch godzinach mięso powinno być już miękkie. Wyjmuję mięso z sosu, wyławiam liście laurowe, ziele angielskie i "kijek" od rozmarynu resztę blenduję, robię to głównie dla dzieci, które wolą sos jednolity, sos próbuję i solę do smaku. Mięso kroję w plastry, wrzucam do sosu i gotowe.

do pieczeni podałam czerwoną kapustę i ziemniaki oraz niedzielny czereśniowy kompot, było całkiem smacznie :) 



30.11.2012

Kluski ze szpinakiem


   znacie takie chwile, kiedy wpadacie, zmęczone po pracy do domu, torby zakupów do rozpakowania, w domu bałagan, dzieci głodne marudzą, a dodatkowo nie mamy obiadu .... o rany ja miałam tak wczoraj .....
wpadam w panikę, otwieram lodówkę, ssie mnie z głodu, dzieci pytają czy już jemy.... szybko, szybko myśl co by tu zrobić..... i przypomniało mi się! słyszałam ostatnio w radiu o poznańskiej szkole, w której większość zapytanych dzieci nie cierpi szpinaku (moje akurat lubią) ale za to uwielbiają kluski Shreka .... i to był strzał w dziesiątkę! mąka, szpinak, jajko i obiad gotowy :)

składniki:
250g świeżego szpinaku
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
woda (mniej więcej pół szklanki)
płaska łyżeczka soli
duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy. Do szpinaku dodajemy jajko, mąkę i sól, mieszamy dolewając wodę. Łyżką rzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy około 5 minut do wypłynięcia. Ja podałam z podsmażoną cebulką i pokrojoną szynką, posypane startym serem grana padano.

Wierzcie mi przepyszne, dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły, a dziś opowiadały cioci z dumą i przejęciem, że jadły kluski Shreka :)

Pani Krysia nabiera dzieci na kluski Shreka

fajny obiad, z pewnością będę robić częściej ...

29.11.2012

Greckie plecionki z cytrusami



upieczone wczoraj na szybko, przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert
był to słodki prezent dla kolegów i koleżanek w pracy, zjedzone już, więc chyba smakowały ....

składniki:
280 g mąki
120 g masła
100 g cukru
4 łyżki świeżej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
starta skórka z 2 cytryn i z 1 pomarańczy
(na około 30 plecionek)

Masło utrzeć z cukrem na jasną puszysta masę. Dodać jajka i śmietanę. Oddzielnie wymieszać mąkę z solą i ze startą skórką cytryn i pomarańczy i wsypać do utartej masy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Zrobić z ciasta wałeczki długości 20 cm, zagiąć je na pół i delikatnie zapleść. Ułożyć plecionki na blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Ja nie dodałam skórki pomarańczy, bo nie miałam w domu, piekłam 20 minut z termoobiegiem

Typowo cytrynowe ciasteczka, bardzo aromatyczne ...

27.11.2012

Pierniki staropolskie



   no więc u mnie od niedzieli pachnie już świętami, produkcja kartek świątecznych rozpoczęta, lista prezentów prawie gotowa, no i najważniejsze ... mam już ciasto na pierniki, piękne, pachnące i do tego z podwójnej porcji !

   przepis na te pierniki zdobyłam od mamy koleżanki, gdy jeszcze chodziłam do liceum .... jak dobrze, że ich wtedy spróbowałam .... w tej chwili nie wyobrażam sobie bez nich świąt, piekę je przynajmniej od 12 lat, ale tylko raz w roku, czasem zdarzają się oczywiście inne pierniczki, takie bardziej kruche robione na szybko, ale te pojawiają się tylko przed świętami, są grube, pulchne, niesamowicie aromatyczne, no po prostu wyjątkowe

składniki:
l litr miodu
2 kg mąki (ja daję o mniej więcej szklankę mniej, potem tej szklanki mąki używam do podsypywania ciasta przy wałkowaniu )
0,5 kg cukru (zrobić karmel, czyli przepalić na patelni dolewając 0,5 szklanki wody)
6 jaj
szklanka kwaśnej śmietany
1 margaryna
1 smalec
2 łyżki amoniaku lub sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy do piernika (im więcej tym lepiej, ja robiąc z podwójnej porcji, daję po opakowaniu cynamonu, mielonych goździków, kardamonu, imbiru, 1 łyżkę gałki muszkatołowej, około 10 roztartych w moździerzu kulek ziela angielskiego, kolendry oraz 1 łyżki anyżu)


                         karmel

   Margarynę, smalec i miód rozpuścić. Zrobić karmel. Po ostygnięciu do tłuszczu z miodem dodać jajka, karmel, stopniowo mąkę z sodą i proszkiem, przyprawy i śmietanę. Ciasto należy zagnieść około miesiąca wcześniej  przechowywać w chłodnym miejscu, przykryte lnianą ściereczką. Po 3-5 tygodniach ciasto rozwałkować na 0,5 cm wykrawać pierniki, piec w temperaturze 170 stopni około 10 minut, zależy jak duże mamy foremki. Przechowywać w metalowej puszce, jeśli twardnieją można włożyć do puszki kawałek jabłka. 

   Z tego przepisu wychodzi około 200 średniej wielkości pierników, ja już po raz trzeci robię z podwójnej porcji, czyli do wycinania jakieś 400 sztuk, przyda się pomoc.. co roku pomaga mi siostra, której bardzo za to dziękuję :)


a oto pierniczki zeszłoroczne 


            Nina 6 lat

i trochę ozdabiania ....
fotka z 2009 roku

            Nina 4 lata
i nawet znalazłam z 2007

            Nina 2 lata

w tym roku Tymon z pewnością dołączy już do naszej piernikowej bandy i również będzie ozdabiał :)


24.11.2012

Marokańskie herbatniki z orzechami



   już ponad tydzień temu listonosz przyniósł do domu książkę Sigrid Verbert "Smakowite Prezenty", ale jak to bywa w życiu zabieganej Mamy nie miałam nawet czasu dokładnie jej przejrzeć .... a co dopiero wypróbować któregoś z przepisów
   dziś jednak się udało ... troszkę niespodziewani goście (pozdrawiam!) zmobilizowali mnie do upieczenia tych pysznych ciasteczek

składniki:
200 g mąki
100 g orzechów
100 g masła
100 g cukru (dałam 80)
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
garść migdałów lub orzeszków piniowych (u mnie orzechy włoskie)

   Zmielić orzechy na mąkę. Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę. Dodać jajko i zmielone orzechy (ja użyłam niesolonych orzeszków ziemnych),  po czym wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Uformować kuleczki wielkości orzecha i ułożyć na blasze. Na każdej kuleczce położyć lekko dociskając orzech i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

   Orzechowe ciasteczka jesienią mają swój urok ... smakowały pysznie, więc zdecydowanie polecam przepis, robi się je dosłownie w 10 minut
   Przepisy z tej książki pewnie nie raz pojawia się na moim blogu, książka to idealny wybór na prezent gwiazdkowy :)










23.11.2012

Zupa z porów



   Przepis pochodzi z mojego zbioru gazetowych wycinanek, a dokładniej z czasopisma Elle, sprzed jakichś może 10 lat, kartka pożółkła i poplamiona .... korzystałam z niej wielokrotnie, to była jedna sztywna strona, którą można podzielić na cztery części z czterema różnymi przepisami, ciekawsze zachowywałam
nareszcie przepis zostanie zapisany ...
z małymi zmianami, które wprowadziłam

składniki:
1 duży por
8 średnich ziemniaków
1 biała cebula
100 g ryżu
2,5 litra gorącej wody
4 łyżki masła
15 dag goudy lub innego sera
sól

   Obrać i umyć pory i ziemniaki, obrać również cebulę i cienko ja pokroić. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać pory i ziemniaki pokrojone w talarki i dusić jeszcze przez 10 minut.
   Następnie jarzyny zalać gorącą wodą, posolić i gotować około 50 minut, w połowie gotowania dodając ryż. Zupę podawać bardzo gorącą, posypać serem, świetnie smakuje jak się rozpuści. 
Jest to zupa znana w północnym rejonie Włoch, tam oczywiście podawana nie z goudą, lecz z serem fontina, będącym specjalnością tego regionu.
   Ja przyznam szczerze podaję z różnymi serami, np z grana padano, czasem ścieram ser na tarce, czasem kroję w kostkę

W wersji dzisiejszej z goudą, smakowało pysznie. W oryginale do zupy dodaje się tez natkę pietruszki, ja nie zawsze to robię.







nie ma to jak gorąca zupa przy takiej pogodzie ...