21.10.2012

Ciasto marchwiowe



mgła i mżysta pogoda zagoniły mnie dziś do kuchni, jeśli nie można się delektować słońcem, trzeba pocieszyć się chociażby kawałkiem ciasta ... moim ulubionym marchewkowym

składniki:
3 szklanki startej na grubych oczkach marchwi
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
cynamon, mielone goździki, imbir, kardamon (lub gotowa przyprawa do pierników)

polewa:
serek mascarpone
3 łyżki masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki jogurtu greckiego
skórka otarta z jednej cytryny

Białka ubić na sztywno z cukrem, cały czas ubijając dodać żółtka i olej. Do jajek wsypać marchew, na koniec suche składniki, pomieszać dokładnie drewnianą łyżką. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Bardzo dobrze smakuje z orzechami albo słonecznikiem w środku, ale jedna z moich pociech wybrzydza, więc niestety robię bez.
Składniki polewy zmiksować, rozsmarować na upieczone ciasto, posypać prażonymi płatkami migdałów.

Pizza z szynką parmeńską i kaparami



przepis na ciasto od wielu lat ten sam, moim zdaniem najlepszy

0,5 kg mąki
40g drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
odrobina cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy

rozkruszone w rękach drożdże rozpuszczam w gorącym mleku, dodaję odrobinę cukru i odstawiam do wyrośnięcia, mąkę mieszam z solą, dodaję wyrośnięty zaczyn, wodę i urabiam ciasto rękoma, po chwili dolewam oliwę i urabiam dalej, im dłużej tym lepiej, to bardzo przyjemne zajęcie, przy dzieciach nie mam czasu na lepienie z gliny (choć bardzo to lubię ...) więc chwila w kuchni z ciastem na pizzę to dla mnie namiastka warsztatów plastycznych, całkiem fajnie, polecam
jeśli mamy czas odstawiamy urobione ciasto do wyrośnięcia, ja w tym czasie zazwyczaj, kroję składniki do obkładu, czasem odstawiam na pół godziny, a czasem tylko na 10 minut
teraz wystarczy już tylko rozwałkować, ja z tej porcji robię dwie blachy na cienkim cieście, ale można zrobić jedna wtedy będzie wysoka
sos: 4-5 pomidorów sparzyć obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić i wrzucić do rondelka, podgrzewać około 10 -15 minut, zmiksować, dodać sól, pieprz, czosnek i oregano
posmarować ciasto sosem i obłożyć tym co lubimy najbardziej
w przypadku dzisiejszej pizzy była to szynka parmeńska, pokrojone w plastry pomidory, kapary, oliwki, czerwona cebula i tarta mozarella
piekarnik nagrzewam do 220 stopni i piekę około 15-20 minut, trzeba sprawdzać, ja generalnie piekę na oko :)
nam smakuje najlepiej polana sosem czosnkowym (takim szybkim prostym z jogurtu greckiego, soli i rozgniecionego czosnku) i posypana świeżą sałatą

Owsianka z owocami


owsianka z owocami czyli szybkie śniadanie na ciepło...

składniki:
płatki owsiane
otręby pszenne
odrobina cukru lub miodu (jeśli miód dodaję na końcu)
mleko
suszone maliny
gruszka
prażone płatki migdałów

płatki wrzucam do gotującego się mleka i podgrzewam około 8-10 minut,w trakcie dodaję otręby, odrobinę cukru, proporcje na oko, zależy kto jaką lubi, jeśli wychodzi za gęsta zawsze można rozrzedzić mlekiem, wykładam do miseczek posypuję malinami i pokrojoną w kostkę gruszką, nam smakuje też z prażonymi migdałami