29.12.2012

Sernik i makowiec



   Dwa sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta .... każdy ma te swoje ulubione, więc i ja podaję dziś moje, szczególnie jeśli chodzi o sernik, jest genialny, robiony w naszej rodzinie od wielu lat, w tym roku moja siostra piekła dwa serniki, ja dwa makowce, potem następuje wymiana ... w taki właśnie sposób upraszczamy sobie życie :) sernik jest moim zdaniem wyjątkowy poprzez dodatek gotowanych ziemniaków, polecam przepis do wypróbowania, bo warto! 

zacznijmy więc od mojego ukochanego sernika.....


SERNIK



składniki:
1kg dobrego białego sera 
(odradzam wiaderkowe)
kostka masła
1,5 szklanki cukru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 średnie ugotowane ziemniaki
jeśli ktoś lubi bakalie (najlepiej skórkę pomarańczową i rodzynki)

spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko

Pomieszać mąkę z cukrem i proszkiem. Dodać żółtko i stopniowo miękki tłuszcz. Wyrobić ręką, wykleić blachę.  
Masło zmiksować z cukrem, 8 żółtkami, dodawać powoli utarty ser, uduszone ziemniaki, na koniec mąkę z proszkiem i ubite białka oraz bakalie. Na zdjęciu sernik bez bakalii, ale jeden zrobiony był z rodzynkami, pycha. Masę serową wyłożyć na blachę wyklejoną spodem, piec około 1 godziny w 180 stopniach



MAKOWIEC




składniki:
ciasto na spód
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
2 puszki masy makowej
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
opakowanie skórki pomarańczowej
małe opakowanie rodzynek
kruszonka
3/4 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru

Cukier utrzeć z tłuszczem, dodawać jajko, mąkę i proszek. Ucierać mikserem. Ciasto schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce, wykleić nim blachę. Masę makową pomieszać z resztą składników łyżką, wyłożyć na blachę z wyklejonym spodem. Składniki kruszonki wyrobić rękoma, nałożyć na masę makową, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni