przepis na ciasto od wielu lat ten sam, moim zdaniem najlepszy
0,5 kg mąki
40g drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
odrobina cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
rozkruszone w rękach drożdże rozpuszczam w gorącym mleku, dodaję odrobinę cukru i odstawiam do wyrośnięcia, mąkę mieszam z solą, dodaję wyrośnięty zaczyn, wodę i urabiam ciasto rękoma, po chwili dolewam oliwę i urabiam dalej, im dłużej tym lepiej, to bardzo przyjemne zajęcie, przy dzieciach nie mam czasu na lepienie z gliny (choć bardzo to lubię ...) więc chwila w kuchni z ciastem na pizzę to dla mnie namiastka warsztatów plastycznych, całkiem fajnie, polecam
jeśli mamy czas odstawiamy urobione ciasto do wyrośnięcia, ja w tym czasie zazwyczaj, kroję składniki do obkładu, czasem odstawiam na pół godziny, a czasem tylko na 10 minut
teraz wystarczy już tylko rozwałkować, ja z tej porcji robię dwie blachy na cienkim cieście, ale można zrobić jedna wtedy będzie wysoka
sos: 4-5 pomidorów sparzyć obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić i wrzucić do rondelka, podgrzewać około 10 -15 minut, zmiksować, dodać sól, pieprz, czosnek i oregano
posmarować ciasto sosem i obłożyć tym co lubimy najbardziej
w przypadku dzisiejszej pizzy była to szynka parmeńska, pokrojone w plastry pomidory, kapary, oliwki, czerwona cebula i tarta mozarella
piekarnik nagrzewam do 220 stopni i piekę około 15-20 minut, trzeba sprawdzać, ja generalnie piekę na oko :)
nam smakuje najlepiej polana sosem czosnkowym (takim szybkim prostym z jogurtu greckiego, soli i rozgniecionego czosnku) i posypana świeżą sałatą