28.10.2012

Grzanka z mozarellą



bywają dni, kiedy uwielbiam siedzieć w kuchni godzinami, skąd jednak brać te godziny ... w wirze codziennych obowiązków nie odnajdujemy czasu na wszystko co chcielibyśmy zrobić, przynajmniej ja tak mam :) a jeść trzeba! na błyskawiczną kolację proponuję więc grzanki z mozzarellą, ja je uwielbiam, szczególnie za to, że robi się je w przysłowiowe 5 minut.

składniki:
4 kromki naszego ulubionego chleba
1 mozzarella
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka oliwek
kilka suszonych pomidorów (u mnie własnej produkcji)

przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam z oliwą i odrobiną soli, smaruję tym chleb, nakładam mozzarellę, pomidorki, oliwki i do piekarnika na 180 stopni trzymam około 10-15 minut, można dłużej jeśli ktoś lubi bardziej chrupiące, dla mnie PYCHA

Krem z selera i pietruszki




Zupy kremy gotuję przez cały rok, ale jesienią smakują mi najbardziej ... ten akurat jest moim ulubionym. Zmiksowanie selera to również dobry sposób na przemycenie go dzieciom. Seler jako jedyny z rosołu zostawał na talerzach moich pociech, a tutaj proszę -Dobra zupka Mamuś !

składniki:
1 duży seler
6-7 korzeni pietruszki
4 ziemniaki
3 kromki czerstwego razowego chleba
300 g śmietany
2 żółtka
oliwa z oliwek
świeży tymianek,czosnek, sól, pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone w kostkę warzywa, podsmażam 10 minut, dorzucam również pokrojony chleb, świeży tymianek i trzymam na ogniu jeszcze parę minut. Zalewam wodą (około 3 litrów, może więcej), solę i gotuję warzywa do miękkości. Teraz zupę należy już tylko zmiksować, lekko wystudzoną zaciągnąć śmietaną i żółtkami, doprawić do smaku, koniecznie czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą lub odrobiną masła. Zupka gotowa. Z grzankami smakuje wyśmienicie. No i jakaś zielenina, może być pietruszka, bazylia, kiełki, co mamy pod ręką. Świetnie smakuje również ze startym na świeżo przed podaniem parmezanem