moje purre doczekało się wykorzystania ...
dyniowych planów miałam wiele, ale jak to bywa w rodzinie to jednak dzieci ustaliły i jednogłośnie orzekły, że ... -Babeczki są Mamuś najlepsze :) szczególnie Tymon jest ich fanem
natchnienie znalazłam w kuchni Agaty podaję jednak cały przepis ponieważ wprowadziłam kilka zmian
składniki:
400 g purre z dyni
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
starta skórka z dwóch pomarańczy
jajka ubiłam z cukrem i olejem, dodałam puree dyniowe i zmiksowałam, pomieszane suche składniki połączyłam z mokrymi i wymieszałam już tylko drewnianą łyżką, dodając na koniec startą skórkę pomarańczową
piekłam w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
muszę przyznać, że wyszły super, pięknie wyrosły i są bardzo puszyste, smakują świetnie same, lub z polewą, posypane czekoladą, albo skórką pomarańczową, pełna dowolność ... Nina jutro ozdobi pewnie swoje skittlesami :)
u mnie biała polewa to serek mascarpone z odrobiną mleka skondensowanego i cukru pudru