29.09.2013

Suszone pomidory w oliwie



Jeśli lubicie suszone pomidory zachęcam  do przygotowania ich samodzielnie, są o niebo lepsze od kupionych w sklepie. Przygotowanie takiego słoiczka jst banalnie proste, trzeba tylko uzbroić sie w cierpliwość, jeśli chodzi o samo suszenie, u mnie trwało to około 48 godzin. Zdecydowanie jednak warto, pomidory są niezwykle aromatyczne, a wykorzystać je można na wiele sposobów, do sałatek, past, mięs, pizzy, pieczywa ... Pomidory suszyłam w suszarce do owoców (klasycznej 4-sitowej) , podana ilość jest akurat na jedno suszenie.


składniki:
4-5kg podłużnych mięsistych pomidorów
doniczka bazylii
1,5 główki czosnku
0,5 l oliwy z oliwek
sól

Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, które spokojnie można potem wykorzystać np.do przygotowania zupy. Następnie pomidory układamy w suszarce (rzekłabym nawet upychamy) i czekamy, czekamy, czekamy ..... U mnie trwało to 48 godzin, suszę bez przerw, gdy kiedyś wyłączałam suszarkę na noc kilka pomidorów musiałam wyrzucić, gdyż naszły białym nalotem. Czas suszenia nie jest ściśle określony, zależy od wielkości pomidorów i od tego jak dokładnie oczyścimy środek. Można je również suszyć w piekarniku, choć ja tego nigdy nie robiłam. Gotowe pomidory wrzucamy do słoika warstwami, pomidory, trochę soli, czosnek, bazylia, oliwa, następnie kolejna warstwa pomidorów, soli, czosnku i oliwy, aż do wypełnienia słoika. Albo kilku słoików. Tak przygotowane pomidory przechowuję w lodówce nawet do 3-4 miesięcy. Nie próbowałam nigdy zalewać gorąca oliwą, jednak opisany przeze mnie sposób sprawdził się i pomidory nigdy się nie popsuły. 
Pomidory suszę od kilku lat i uważam, że ważne jest aby ich nie przesuszyć, gdy po wysuszeniu są całkiem twarde nam smakują mniej. Trudniej je kroić i jeść :) Zachęcam do przygotowania, dajcie znać czy wyszły, jeśli ktoś sie zdecyduje !!