upieczone wczoraj na szybko, przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert
był to słodki prezent dla kolegów i koleżanek w pracy, zjedzone już, więc chyba smakowały ....
składniki:
280 g mąki
120 g masła
100 g cukru
4 łyżki świeżej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
starta skórka z 2 cytryn i z 1 pomarańczy
(na około 30 plecionek)
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszysta masę. Dodać jajka i śmietanę. Oddzielnie wymieszać mąkę z solą i ze startą skórką cytryn i pomarańczy i wsypać do utartej masy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Zrobić z ciasta wałeczki długości 20 cm, zagiąć je na pół i delikatnie zapleść. Ułożyć plecionki na blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Ja nie dodałam skórki pomarańczy, bo nie miałam w domu, piekłam 20 minut z termoobiegiem
Typowo cytrynowe ciasteczka, bardzo aromatyczne ...
lubię cytrynowe aromaty :)
OdpowiedzUsuńzachęcam zatem do wypróbowania przepisu !
Usuńoch aż mi się buzia ucieszyła jak zobaczyłam te cudeńka!;) gratuluję, są świetne!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńBardzo smakowity prezent:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
UsuńPiękne plecionki! Obłęd!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pozdrawiam również!
Usuńładnie wyszły plecionki:) fajne są takie ciastka do chrupania:D
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńmasz rację Marta.. to BYYŁ słodki prezent i baardzo smakował ;)
OdpowiedzUsuńtaaak?? :) a puszka Ci się podoba?
Usuńpuszka ujdzie ;) widać, że PEPCOwa, te kwiaty takie zwiędniete ;p
Usuńza to wstążeczka pierwsza klasa :D i cytrynki jakie duże i dorodne ;)
:)))
Usuńooo chrupałabym takie ^^
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie znowu! Jak Ty to robisz? ;)))Śliczne te plecionki!
OdpowiedzUsuńbiorę przepis, ciach, ciach i gotowe :)
UsuńFajny przepis, a ciasteczka prezentują się rozkosznie :)
OdpowiedzUsuńAleż fajne zakrętaski :)
OdpowiedzUsuńtylko pałaszować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
Piękne!
OdpowiedzUsuńSchrupałabym ich wiele...