29.11.2012

Greckie plecionki z cytrusami



upieczone wczoraj na szybko, przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert
był to słodki prezent dla kolegów i koleżanek w pracy, zjedzone już, więc chyba smakowały ....

składniki:
280 g mąki
120 g masła
100 g cukru
4 łyżki świeżej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
starta skórka z 2 cytryn i z 1 pomarańczy
(na około 30 plecionek)

Masło utrzeć z cukrem na jasną puszysta masę. Dodać jajka i śmietanę. Oddzielnie wymieszać mąkę z solą i ze startą skórką cytryn i pomarańczy i wsypać do utartej masy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Zrobić z ciasta wałeczki długości 20 cm, zagiąć je na pół i delikatnie zapleść. Ułożyć plecionki na blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Ja nie dodałam skórki pomarańczy, bo nie miałam w domu, piekłam 20 minut z termoobiegiem

Typowo cytrynowe ciasteczka, bardzo aromatyczne ...

22 komentarze:

  1. lubię cytrynowe aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och aż mi się buzia ucieszyła jak zobaczyłam te cudeńka!;) gratuluję, są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne plecionki! Obłęd!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ładnie wyszły plecionki:) fajne są takie ciastka do chrupania:D

    OdpowiedzUsuń
  6. masz rację Marta.. to BYYŁ słodki prezent i baardzo smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak?? :) a puszka Ci się podoba?

      Usuń
    2. puszka ujdzie ;) widać, że PEPCOwa, te kwiaty takie zwiędniete ;p
      za to wstążeczka pierwsza klasa :D i cytrynki jakie duże i dorodne ;)

      Usuń
  7. ooo chrupałabym takie ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie znowu! Jak Ty to robisz? ;)))Śliczne te plecionki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, a ciasteczka prezentują się rozkosznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ fajne zakrętaski :)

    OdpowiedzUsuń
  11. tylko pałaszować!
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne!
    Schrupałabym ich wiele...

    OdpowiedzUsuń