jak ja lubię takie obiadki ....
składniki:
2 bakłażany
1 mozzarella
9 płatów makaronu do lazanii
pomidory w puszce (choć zdecydowanie smaczniejsze ze świeżymi sparzonymi, obranymi ze skórki)
szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
około 4 łyżek starego sera Grana Padano
przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, bazylia
Bakłażany pokroić na plastry, rozłożyć na blasze, posmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości, było to jakieś 15-20 minut, pod koniec przykryłam folią aluminiową. Ostudzić.
Przygotować sos beszamelowy : masło topimy na patelni, dorzucając mąkę robimy zasmażkę, dolewamy mleko i dokładnie mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Kolejny krok to sos pomidorowy: rozgrzać oliwę z oliwek, dorzucić pokrojone w cienkie plasterki dwa ząbki czosnku, kilka liści bazylii, po krótkiej chwili wlać pomidory, gotować 5-10 minut, zmiksować lub podusić widelcem, wyczuwalne kawałki pomidorów dodają smaku, doprawić solą i pieprzem.
A teraz najprzyjemniejsza dla mnie praca przekładanie! do żaroodpornego naczynia (około 20 na 28cm) wylewam sos beszamelowy, układam trzy płaty makaronu, na to połowę bakłażana i pokrojona mozzarellę, podlewam sosem pomidorowym, kolejny makaron, reszta bakłażana, sosy i na wierzch makaron, polany również sosami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 25 minut, w międzyczasie można trochę dociskać ostatnia warstwę makaronu, żeby była mokra, po tym czasie wyjmuję posypuję startym Grana Padano i jeszcze około 10 minut trzymam w piekarniku, czasy pieczenia podaję tak plus minus, ja rzadko włączam minutnik, najważniejsze, żeby nie spalić i żeby makaron nie był twardy :)
smacznego i polecam bo to rzeczywiście pyszny obiad ...
mm, świetna alternatywa dla tradycyjnej lazanii :))
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię!!
OdpowiedzUsuńa za mną ciągle Twój bigos chodzi :) ...
UsuńKochanie, a może napijemy sie winka?
OdpowiedzUsuńmój fotograf ma już wolne na dziś i chyba się nudzi :)
Usuńdziękuję Ci bardzo! nawet nie wiedziałam, że to mam. Drażni mnie to u niektórzych, a sama to miałam. Już zmieniłam:)
OdpowiedzUsuńmiałam podobnie, miło mi, że mogłam pomóc
UsuńWOW IDEALNIE bakłazan i lasagne <3
OdpowiedzUsuńjuż od jakiegoś czasu chodzi za mną bakłażanowe danie:) chętnie wypróbuje Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńpolecam, przepyszne !
UsuńNominowałam Cię właśnie do liebster blog ... przepraszam jeśli Ci psuję weekend górą pytań :):)
OdpowiedzUsuńOoo i bakłażany...:-))Świetne połączenie:-)
OdpowiedzUsuń