już dawno nie było mięsa, więc pewnie dlatego tak nam smakowało :)
jest to pieczeń robiona po mojemu, czyli .... około kilograma mięsa z szynki nacieram przyprawami (sól, pieprz, tymianek, mielony kminek, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i trochę majeranku) odstawiam do lodówki na około dwie godziny, następnie obsmażam z obu stron w dużym rondlu, dolewam około dwóch szklanek wody, wrzucam dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu, 7-8 ususzonych podgrzybków, trzy ząbki czosnku, pokrojoną cebulę i jedną również pokrojoną marchewkę (dodatek marchewki zagęści sos i nie trzeba będzie dodawać mąki) przykrywam i duszę około 1,5 do 2 godzin, po dwóch godzinach mięso powinno być już miękkie. Wyjmuję mięso z sosu, wyławiam liście laurowe, ziele angielskie i "kijek" od rozmarynu resztę blenduję, robię to głównie dla dzieci, które wolą sos jednolity, sos próbuję i solę do smaku. Mięso kroję w plastry, wrzucam do sosu i gotowe.
do pieczeni podałam czerwoną kapustę i ziemniaki oraz niedzielny czereśniowy kompot, było całkiem smacznie :)
do pieczeni podałam czerwoną kapustę i ziemniaki oraz niedzielny czereśniowy kompot, było całkiem smacznie :)
wspaniałe mięsiwo.
OdpowiedzUsuńidealne na świąteczny obiad!
zgadza się, a jak zostanie można plasterki zjeść również na chlebek, pycha !
UsuńRobi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńNo, nie ma co, na bogato! ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńi tak też smakowała :)
UsuńPięknie upieczona. Moja przygoda z pieczonymi mięsami zaczęła się i skończyła na schabie ze śliwkami, muszę coś poeksperymentować.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
a ja schabu ze śliwkami jeszcze nie piekłam...
UsuńSzaleństwo:) dawno nie próbowałam pieczonego mięsa:) wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńzaprosiłabym, ale dawno już nie ma :)
UsuńCałkiem smacznie?To najlepsze jedzenie na świecie. Często piekę szynkę i karkówkę. A jesli zostanie po obiedzie, to jest najlepszą wędliną do kanapek! Piękna ta Twoja szyneczka.
OdpowiedzUsuńto fakt do kanapek jest super z dodatkiem musztardy np
UsuńWygląda przepysznie!! Bardzo, bardzo świątecznie ;) Zapraszam na konkurs: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda tak, że od razu zgłodniałam :) super
OdpowiedzUsuńobłędna!I na ciepło i na zimno, z dodatkiem musztardy właśnie, chrzanu lub żurawiny.Z buraczkami na ciepło;) ach ,rozmarzyłam się;)
OdpowiedzUsuńŚwietna i jaka apetyczna! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRobię dziś na obiad, ciekawa jestem czy mi wyjdzie smaczna. Pierwszy raz będę szynę dusić. :]
OdpowiedzUsuńPyszna wyszła. Na drugi dzień jeszcze smaczniejsza, bardziej krucha po kilkunastu godzinach w lodówce się zrobiła. Dzięki za fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) pozdrawiam!
Usuń