Pierwszy raz przygotowywałam schab z morelami. Poczytałam trochę w internecie, doprawiłam według własnych potrzeb i wyszło doskonale. Przepis zapisuję od razu, aby móc go w przyszłości powtórzyć. Dodatek miodu sprawił, iż mięso minimalnie się przypaliło, jednak nie przeszkadzało to wcale, a słodki smak idealnie się komponował z morelami, także przy tym przepisie zostaję. Mięso wyszło bardzo kruche i miękkie, a takie lubię. Przygotowanie bardzo proste, polecam w ramach szybkiego obiadu, pamiętając jednak o marynacie dzień wcześniej.
składniki:
1,2 kg schabu bez kości
około 40 suszonych moreli
1 cebula
garść grzybów suszonych
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
marynata:
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka soli
1 łyżka papryki
Schab umyć, osuszyć i cienkim długim nożem zrobić w mięsie dwa nacięcia. Po nacięciu nożem powiększyć otwory rączką drewnianej i okrągłej łyżki. Do każdego otworu wcisnąć morele, około 15 w jeden otwór. Składniki marynaty połączyć ze sobą, natrzeć mięso i odstawić na noc do lodówki. Ja przykryłam folią aluminiową. Następnego dnia mięso obsmażyć krótko w dużym rondlu z dwóch stron. Zalać dwoma szklankami wody, dodać trochę soli, pokrojoną cebulę, wypłukane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić około 1,5 godziny, ewentualnie podlewając wodą. (pozostałe morele dodałam do sosu po godzinie) Gotowe! Sos można doprawić solą, jeśli wcześniej nie dodaliśmy jej odpowiednio dużo.
Moja mama robi taki na święta, pycha! :)
OdpowiedzUsuńMoja też tylko częściej ze śliwką:)
UsuńOj pychotka:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gdy moja mam robi schab z morelami:-), Twój wygląda idealnie:-)
OdpowiedzUsuńo mamuniu! co ja tu robię tak późno w nocy! PYCHA!
OdpowiedzUsuńpięknie i apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękne pomarańczowe oczka i moje ulubione połączenie słodyczy z mięsem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięsa z owocami, pysznie schab wygląda.
OdpowiedzUsuńpyszne mięsko nie tylko od święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki schab :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl