w niedzielę obchodziłam 34 urodziny, to zdecydowanie najmilszy dla mnie dzień w roku, ponieważ świętuję wtedy podwójnie! urodziny i dzień Mamy, tort na tę okazję znalazłam u Olimpii (o taki właśnie mi chodziło!! dzięki!!) goście byli zachwyceni, jeśli chodzi o ozdabianie tortów będę ćwiczyć, póki co zadowalam się prostą i szybką w wykonaniu formą :)
ps. taki trochę leń ze mnie :)
zmieniłam proporcje i korzystałam z wcześniej juz wypróbowanego przepisu na biszkopt
biszkopt :
7 jaj
1 szklanka cukru
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Przygotowanie: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
600 ml śmietany kremówki ( 30% )
2 białe czekolady
250 g serka mascarpone
4 saszetki kawy rozpuszczalnej cappuccino
Śmietanę wlać do małego garnka i podgrzać aż będzie bardzo gorąca, wrzucić połamaną białą czekoladę i wsypać kawę. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady, można ponownie umieścić na kuchence.
Całość przelać do miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa ma być dobrze schłodzona. Można również schłodzić ją przez noc w lodówce.
Gdy już będzie mocno zimna, zmiksować ją mikserem, końcówką do ubijania białek, do konsystencji gładkiej masy. Uważać by nie przebić masy i by nie zrobiła się sztywna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą i dodać zimny serek mascarpone łyżeczka po łyżeczce miksując po każdym dodaniu. Gotowa masa powinna być lekka, jasna i gładka.
Do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka likieru kawowego
Dodatkowo do dekoracji: podpieczone płatki migdałów, kawałki gorzkiej czekolady
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszą część nasączyć obficie alkoholem, wyłożyć 1/3 masy i przykryć drugim blatem. Podobnie postępować z każdym kolejnym blatem, górę ozdobić prażonymi lub podpieczonymi płatkami migdałów oraz pokrojoną gorzką czekoladą.
Wyszło wyśmienicie !!
dawno mnie nie było, więc dziś będzie mnie trochę więcej przynajmniej na zdjęciach :)
pozdrawiam wszystkich moich gości i dzięki za świetną zabawę !!
Wszystkiego najlepszego:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Nemi !
Usuńuwielbiam kawowe torty!
OdpowiedzUsuńi dorzucam się do życzeń- wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim samych pyszności!
no więc ja od teraz równiez kawowe uwielbiam :)
UsuńTort wspaniały! Wszystkiego najlepszego, wielu dalszych lat razem :)
OdpowiedzUsuńoby zawsze razem :) dziękuję!
UsuńSerdeczne życzenia!!!! torcik mega apetyczny:))) buziaki!
OdpowiedzUsuńbuziaki również Karmel, dziękuję!
UsuńObłędnie ten tort wygląda:)))
OdpowiedzUsuństo lat !
dziękuję martuchnaj!
UsuńChciałabym mieć znów 34 lata!!! Ech.....:-))
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego i najlepszego, Marto!
Tort cudowny!
a mi się wydaje, że to już tak dużo :) 34 lata
Usuńdziękuję za życzenia!
pięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justyno!
UsuńAle fajne zdjęcia!:) Spóźnione, ale szczere - najlepsze życzenia:*
OdpowiedzUsuń34 lata - piękny wiek!
A tort imponujący, kawowy... wprosiłabym się na kawałeczek, ale pewnie już dawno go nie ma, co?:p
zniknął dość szybko, to prawda :)
Usuń100 lat, 100 Lat!!! Spełnienia marzeń i samych przyjemności :-)
OdpowiedzUsuńA tort świetny, kawowy, mmm...:-)
dziękuję za życzenia Marzeno!
UsuńMarto, wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze, 100 lat! Jesteś ode mnie młodsza o równiutko 4 miesiące:) Tort wspaniały,krem musi smakować cudownie..
OdpowiedzUsuńsmakował wybornie jak mówi moja córcia :)
Usuńnajlepsze życzenia :) tort wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńdziekuję Kasiu!
UsuńPiękny wiek ;) Wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń. :)
OdpowiedzUsuńmówisz, że piekny wiek :) a ja zaczynam mieć poczucie, że się starzeję!
Usuńwszystkiego naj!
OdpowiedzUsuńale pyszności!!
dzięki!!!
UsuńNajlepszego i najsmaczniejszego :-) A kawałkiem urodzinowego tortu oczywiście się częstuję :-)
OdpowiedzUsuńależ bardzo proszę wirtualnie zawsze można :)
UsuńMarta,
OdpowiedzUsuńten tort będzie mi się śnił!
Uwielbiam takie smaki.
Najlepsze życzenia przesyłam!
z Twoich ust to wielki komplement Amber! dziękuję za życzenia!
UsuńNajlepsze życzenia :)
OdpowiedzUsuńA tort wygląda cudownie :)
dziękuję bardzo :)
UsuńSTO LAT, STO LAT...tort wygląda przesmacznie !! no i imprezka wygląda na udaną ;)
OdpowiedzUsuńoj była udana zdecydowanie !!
UsuńSto Lat!!! Wszystkiego co najlepsze :D
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuję!!
UsuńMartuś , wszystkiego najlepszego !
OdpowiedzUsuńCudownie smaki życia pokazać na zdjęciach potrafisz ... dom miłością i ciepłem tworzony ...
A tort - ta kawowa masa chyba znajdzie się w torcie urodzinowym dla mojego męża
/ ale ciiiiicho sza ! on jeszcze nie wie , to niespodzianka będzie :) /
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
dziekuję za komplement Aniu, aż się zaczerwieniłam :)
Usuńmyłę, że tort Was zachwyci, będę podglądać czy sie zdecydowałaś :) to kiedy te urodziny?
Imponujący torcik:)
OdpowiedzUsuńdziękuję !!
Usuńwszystkiego najlepszego z okazji urodzin!:) a tort boski, kawowy mega lubię:)
OdpowiedzUsuńsmak kawki i alkoholu to faktycznie świetna sprawa :)
UsuńSto lat pyszności:)
OdpowiedzUsuńślicznie dziekuję za życzenia :)
UsuńWiele powodów do radości i tylko samych pogodnych dni, a tort super! Też takiego poszukuję, powinien dla mnie być mocno czekoladowy, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńbiszkopt był mocno czekoladowy, a kawałki pokrojonej czekolady dodały mu czekoladowej mocy!
UsuńTorcik piękny. Sto lat dla ciebie , samych słonecznych dni. Jedzonko pyszne zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję, starałam się :)
UsuńWszystkiego naj, Martuniu!
OdpowiedzUsuńPS. Cudowny tort :)
Dziękuję za życzenia Patysko!
UsuńWszytskiego Najlepszego :)Torcik rewelacyjny:) A i zakąski prezentują się wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńdzięki! na szczęście wszystko wszystkim smakowało!
UsuńPozytywne zdjęcia :))
OdpowiedzUsuńbo to była bardzo pozytywna impreza!
UsuńMartuś wspaniała impreza, a tort wyszedł Ci super:-). Buziaki i wszystkiego naj choć to troszkę po czasie:-)
OdpowiedzUsuńa wszystko dzięki Tobie :)
Usuńdziękuję Olimpio!
uwielbiam właśnie takie torty bo są lekkie a przy tym bardzo smaczne - dziękuje za przepis. Będą musiał sam coś tak smacznego stworzyć na moje urodziny :)
OdpowiedzUsuńpolecam!!
OdpowiedzUsuńTen tort jest genialny, piekłam go już dwa razy:)Mąż i goście zachwyceni:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja za kilka dni piekę kolejny, na urodziny chłopaka siostry :)
Usuń