Odkryta już jakiś czas temu, przepyszna pasta do chleba. Przebija ją chyba tylko hummus.
składniki:
5 sporych marchewek
5 łyżek oliwy + do posmarowania
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
spora szczypta harissy
mniejsza szczypta cynamonu
po małej szczypcie kardamonu i kuminu
do posypania czarnuszka lub sezam
przygotowanie:
Marchewki obrać, skropić oliwą i piec w 180 stopniach około 45 minut. (Gdy brak czasu na pieczenie, można również udusić startą marchew na patelni) Ostudzoną marchew, zblendować z przyprawami. Gotowe. Przepis znaleziony tutaj
Mniam! Już wiem co będę sobie robić w roku szkolnym do kanapek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
Mniam, już wyobrażam sobie taką pastę na ciepłej bułeczce :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuń