3.02.2013

Babeczki owsiane




takie słodkości uwielbiam. ...

składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
opakowanie żurawiny
płatki migdałów

Płatki zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić na 10 minut. Jajko ubić z cukrem, miksując dodać olej, resztę mleka oraz suche składniki. Połączyć z płatkami, dodać żurawinę, pomieszać drewniana łyżką. Wyłożyć do formy i posypać migdałami. Ja użyłam papilotek własnej produkcji. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.




podane z konfiturą smakują wyśmienicie!

62 komentarze:

  1. jak pięknie się prezentują! muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne!
    I do tego konfitura.
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne.. jeszcze podane z tą cudowną konfitura, uuuumh! rewelacja ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm zjadłabym z chęcią takie owsiane babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne, mega apetyczne:) aj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale apetyczne:) i jeszcze zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja dziś kupiłam opakowanie płatków owsianych z zamiarem czynienia z nich różnych słodkości. Może upiekę też Twoje babeczki? :-) Przepis wydaje się ciekawy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie płatki są zawsze w domu, może nie być chleba ale płatki zawsze :)
      ciastka babeczki owsianki kocham!

      Usuń
  8. Też takie uwielbiam, pyszności! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wyglądają i na pewno też świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wglądają bardzo apetycznie, a w tych papilotkach uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. papilotki bardzo prosto przygotować ... i jaka satysfakcja, że wszystko sama :)

      Usuń
  11. Idealne na śniadanko :) do kawusi... mmm ... muszę sobie takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To zdjęcie z tą konfiturą cudne:-))

    OdpowiedzUsuń
  13. O i u Ciebie również dziś owsiano:-), piękne babunie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i owsiano i z konfiturą .... na Twoje ciacha też mam ochotę :)

      Usuń
  14. Owsiano i na słodko, lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie muffinki :) Zjadłabym takie na śniadanie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc ja tez je uwielbiam i to nie tylko na śniadanie !

      Usuń
  16. jakie piękne i zgrabne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jejku, smakowicie wyglądają z tą konfiturką;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. zdjęcie genialne, masz rękę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdjęcie to zasługa męża, ja pichcę i ustawiam, a on dokonuje reszty :)
      potem najczęściej również zjada co sfotografował :)

      Usuń
  19. Co za zdjęcia! Wgryzłabym się w monitor najchętniej ;) Papilotki urocze- następnym razem też zrobię swojskie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba się powstrzymałaś :) ??

      Usuń
    2. Cieżko było- mówię z ręką na sercu ;)

      Usuń
  20. Wyglądają tak ekstraśnie, że na pewno smakują jeszcze lepiej. Musze ukraść przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      daj znać czy smakowały, jeśli się zdecydujesz

      Usuń
  21. mniam!:) ja poproszę to cudo do nauki prawa podatkowego:D

    OdpowiedzUsuń
  22. o jacie! Ale pysznie i zdrowo ;D
    Ukradnę ci parę, nie obrazisz się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo! W szczególności, że widzę, że jestes prawdziwą profesjonalistką!
      A muffinki do schrupania!

      Usuń
  23. Uwielbiam takie muffinki :D Smaczne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  24. Zostało jeszcze coś dla mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Tą konfiturą mnie urzekłaś :)
    Twoje owsiane babeczki wpisuję na listę mojego muffinkowego szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie to cieszy
      pozdrawiam!

      Usuń
    2. Uwielbiam piec, a jeszcze bardziej jeść babeczki. A dodatek w postaci konfitury na pewno uzupełnia się z babeczką doskonale :)

      Usuń