18.05.2014

Granola



Moja pierwsza w życiu granola!! Piszę posta i podjadam, rewelacja, jak ja się tak długo bez niej obyłam ?? Podsmażałam kiedyś na patelni płatki z jabłkiem i cynamonem klik, ale takie z piekarnika są zdecydowanie fajniejsze. Bardzo często podjadam orzeszki, migdały, suszone owoce, ale zawsze gdy już po takie przekąski sięgam decyduje się na jedną. Granola jest połączeniem tych wszystkich smakołyków, a dodatek miodu sprawia, że nie mogę przestać sięgać ręką do słoika. Przygotowanie banalnie proste, zachęcam tych, którzy jeszcze nie próbowali. W połączeniu z jogurtem naturalnym smakuje doskonale. Przygotowałam ją według tego przepisu, zamieniając orzechy włoskie na orzechy nerkowca i pomijając cynamon. Zmniejszyłam również temperaturę w piekarniku i zwiększyłam ilość płatków. Oto zmieniony przepis.

składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki pestek dyni
2,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki płynnego miodu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać miód i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 20 - 30 minut, mieszając kilka razy piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie. 
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoika. 




31 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam. Przeanalizowałam skład i faktycznie same pyszności. Od dłuższego czasu nie kupujemy już gotowego musli z dodatkami, a komponujemy własne. Płatki owsiane (tzw. jedzenie dla konia) i dodatki wg gustu. Rewelacja! I wcale się nie dziwię że wyjadasz prosto ze słoika :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała:-)! ja wcinam granolę niemalże każdego dnia:-), słoik zawsze mam pełny, kończy się jeden i od razu robię kolejny i za każdym razem wychodzi inna granola:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie granola tez w codziennym menu tylko, ze ja leniuszek jestem, gupuje gotowce:-) Twoja domowa to dopiero musi byc pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Ja jeszcze granoli nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa granola jest najlepsza :) pyszna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama bym taką pochrupała :) same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. kolor tej granoli-cała przyrumieniona, nigdzie nie spalona.. Zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam domową granolę. Moja się skończyła, więc będę podskubywać Twoją :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! Tylko muszę się poczepiać: widzę siarkowane morele :/

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno bardzo smaczna! wygląda super, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna granola, ale te płatki smażone z jabłkiem i cynamonem też mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajnie Ci wyszła, ja już od dawna podpatruję na blogach i jakoś tak się nie zabieram, dlaczego te najprostsze przepisy najdłużej muszą czekać na realizację :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dormowa najlepsza :) Sama nie robiłam, ale czuję, że tak jest :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny początek dnia, albo i deser

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmm...ten miód to doskonały pomysł:)
    Następnym razem też z miodem zrobię!!
    Muszę iść spać, bo wędrowanie po smakowitych blogach muszę robić z pełnym żołądkiem:)
    Do jutra zatem!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój ulubiony dodatek do jogurtu i mleka, bardzo lubię z orzechami :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Mój ulubiony dodatek do jogurtu i mleka, bardzo lubię z orzechami :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie poleżałaby u mnie długo twoja granola. Same dobre składniki w niej i mega zdrowe. Lepsza niż ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  19. moje granole też obowiązkowo z dużą ilością orzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowa granola jest najlepsza, innej już nie jadam :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam domową granole w każdej postaci. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Taka granola z własnego piekarnika to jest TO!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ileż to razy się zabierałam i ... ciągle nie mam własnej granoli. Twoja wygląda tak pięknie, że może mnie zachęci!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna granola! ; )
    Taka domowa musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  25. Przymierzałam się już kilka razy, ale jakoś mało skutecznie, widzę jednak, że warto:0

    OdpowiedzUsuń
  26. W wakacje będę mieć wreszcie czas na przygotowanie granoli dla dzieciaków. Skorzystam z Twojego przepisu
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetna granola! *.*
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny sposób na zdrowe śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziś u mnie na śniadanie granola Twojego pomysłu z jogurtem naturalnym - mniam. Pozdrawiam mocno :)

    OdpowiedzUsuń